NRK Meny
Normal

– Spanjolene har veldig sterkt samhold og hjelper hverandre

Den norske skolen i Rojales i Spania bruker adventstiden til å styrke båndene mellom elevene og lokalsamfunnet. I år har juleforberedelsene kommet midt oppe i den spanske valgkampen.

Overleverng av pakker til Caritas. Elevrådsleder Ruben Bredal

Elevene ved Den norske skolen i Rojales i Spania overrakte denne uken det de hadde samlet inn til folk fra Caritas (Frelsesarmeen) i den spanske småbyen. Elevrådsleder Ruben Bredal er nummer to fra Høyre på bildet.

– Det som har gjort spesielt inntrykk på meg, er hvordan et samfunn kommer sammen til tross for økonomi, status og forhold for å skape en virkelig stemningsfull høytid, der familie, sjenerøsitet og nestekjærlighet blir satt i fokus.

Ruben Bredal

Ruben Bredal er elevrådsleder ved Den norske skolen i Rojales i Spania. Han tror elevene blir smittet av samholdet blant spanjolene.

Foto: Privat

Det sier Ruben Bredal. Han er elevrådsleder ved Den norske skolen i Rojales i Spania.

Søndag er det parlamentsvalg og spanjolene skal ta stilling til fremtiden sin. Midt i den spanske valgkampen har skolen og elevene gjort en innsats for å delta i og forstå mest mulig av samfunnet rundt seg.

Selv om pilene nå peker rett vei, har Spania fortsatt en rekordhøy statsgjeld. En arbeidsledighet på rundt 20 prosent betyr at mange trenger hjelp for å komme gjennom julen.

Denne uken var elevrådslederen fra den norske skolen med på å overrekke resultatene av elevenes innsamlingsaksjon til Caritas, eller Frelsesarmeen, i den spanske småbyen.

Signy Munkeby

Signy Munkeby, som er rektor ved den norske skolen i Rojales, forteller at elevene i adventstiden deltar i en rekke aktiviteter rettet mot lokalmiljøet.

Samler inn til nærmiljøet

– Vi har en fast årlig tradisjon med å samle inn til nærmiljøet i adventstida. Barna pakker inn leker og fine ting de vil gi bort. Vi har også i flere år samlet inn mat og klær som vi gir til Caritas i Rojales. Dette er et samarbeid mellom FAU, elevråd og skolen.

Det forteller Signy Munkeby, som er rektor ved den norske skolen i Rojales.

Rojales er en liten by en mils vei inn i landet fra Torrevieja. Den er langt mindre preget av turisme enn byene som ligger ute ved kysten. Elevenes nærmiljø består i stor grad av spansk hverdag. Rektor Signy Munkeby forteller at elevene i adventstiden deltar i en rekke aktiviteter rettet mot lokalmiljøet.

Feliz navidad i quesada

Rojales er en mindre spansk by på Costa Blanca, en mils vei inn i landet fra Torrevieja.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

– De herlige elevene på 1. trinn er hvert år på Luciabesøk på et alders- og sykehjem, og både sang og lussekatter tas godt imot, forteller hun.

Den norske skolen har vel 200 elever. De fleste på barnetrinnet, men og 75 elever på videregående trinn. Det bor trolig rundt 40.000 nordmenn mer eller mindre fast på Costa Blanca i vinterhalvåret. Rundt halvparten av dem holder til i Torrevieja-området.

Smittet av samholdet

Selv om spanjolene er opptatt av parlamentsvalget på søndag, opplever elevrådslederen at de tar juleforberedelsene på alvor.

Elever ved El Belen i Torrevieja

– Spanjolene er veldig tradisjonelle og bruker god tid for å gjøre julen til en koselig og høytidelig feiring. De har et veldig sterk samhold og hjelper hverandre, sier Bredal.

Han tror nordmennene i Spania blir smittet av samholdet til spanjolene.

– Vi søker ofte sammen, enten vi reiser hjem til Norge eller blir her i julen. Vi tar i alle fall godt vare på hverandre.


.