Hopp til innhold

Norske aktivister utvist fra Vest-Sahara

AUF-nestleder Emilie Bersaas og 54 andre fredsaktivister er utvist fra Vest-Sahara.

Muren i Vest-Sahara

Bildet viser muren som deler Vest-Sahara i to. Muren er cirka 2.700 km lang og voktes av marokkanske styrker.

Foto: vest-sahara.no / Handout

Emilie Bersaas

Emilie Bersaas, nestleder i AUF.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– De tok passene våre og sa vi ikke fikk dra videre. Vi spurte hvorfor, men de sa lite. Til slutt ble det endelige svaret at Gud hadde sagt at vi ikke fikk reise videre, sier AUF-nestleder Emilie Bersaas til Haugesunds Avis.

Hun og 54 andre aktivister deltok i en aksjon som en gruppe norske organisasjoner står bak. De krever at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet.

Én nådde fram

Kun en nordmann lyktes i å nå fram til byen, SV-politiker Kim Runar Gjelstenli fra Nes, melder Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) i en pressemelding. Resten ble deportert på veien, eller kort tid etter å ha kommet fram.

– Tjue voksne menn følte seg tydeligvis truet av oss seks jenter. De vurderer det tydeligvis som mindre skadelig å hindre oss å slippe inn i de okkuperte områdene og de reaksjonene og medieoppslagene det medfører, enn at vi får komme inn, sier Bersaas til avisa.

– En glemt konflikt

Blant de andre nordmennene som deltok og som ble kastet ut, var Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre og Inga Riseth, politisk nestleder i SAIH.

– Vi dro for å rette oppmerksomhet mot en av verdens glemte konflikter og for å vise støtte til saharawiske menneskerettighetsaktivisters kamp for uavhengighet, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre.

Størstedelen av Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975.