Norsk skoleskip får ikke forlate England

Skoleskipet Gann fra Stavanger er på rundreise i Europa. Nå har reisen fått en ufrivillig pause i England, der skipet blir holdt tilbake av havnemyndighetene i Sunderland.

"Skoleskipet Gann"

Det ble en ufrivillig stopp for Skoleskipet Gann på årets vårtokt i Europa. (Bildet er fra en annen anledning)

Foto: Per Inge Veggeland

– Vi er usikre på hva som er grunnen til at vi ikke får forlate havna. Britiske myndigheter påpeker en detalj i innredningen, en overgang mellom stål og aluminium, sier styreleder i Skoleskipet Gann, Jan Inge Vik.

Skoleskipet skulle forlatt Sunderland fredag kveld, men blir landfast over helgen.

– Når det nå settes spørsmålstegn fra britiske myndigheter så har vi bedt Veritas samt et engelsk inspeksjonsfirma om å komme mandag morgen. Vi håper da å finne en snarlig løsning, sier Vik.

Skal videre til Nederland

120 elever er om bord, sammen med 34 gjester, lærere og annen besetning. Det er årets vårtokt for elevene på skoleskipet. En reise som starta i Stavanger 3. mai. Sunderland var første stopp på veien, før skipet skulle videre til Nederland og Danmark.

– Det som blir påpekt, har ingenting å si for sikkerheten, og skipet er godkjent av norske myndigheter. Så vi forstår egentlig ikke så mye, sier Vik.

Ifølge ham har MS Gann alle godkjenninger fra Veritas og Sjøfartsdirektoratet som passasjerskip. Direktoratet er nå kontakta, og det er en teknisk inspektør på vei over fra Norge. Skipet hadde blitt klassifisert i november/desember. Dette innebærer en full teknisk gjennomgang av passasjerskipet.

– Nå håper vi på en løsning. Dersom vi må gjøre endinger på skipet, er vi nødt å få det til et verksted. Det er ingen stor operasjon, men det er trasig å bruke tid på dette nå som vi er på tokt med elever og gjester, sier han.

Foresatte ble varsla

Foreldre hjemme i Norge fikk sent fredag kveld melding om at skoleskipet hadde fått trøbbel med de britiske myndighetene.

En melding ble sendt ut til elevenes foresatte:

«Til foreldre og foresatte. Skoleskipet Gann ligger i Sunderland inntil videre (...) Alle elevene er om bord i skipet. Vi håper på en løsning i morgen. Mer info vil komme da.»

– Elevene har det fint, men vi regner med at dette ordner seg i løpet av dagen, sier Vik.