Norsk organisasjon ber om ebola-hjelp i Kongo

Naboene til barnehjemmet Tommy Rasmussen og organisasjonen New Chance driver i DR Kongo ble smittet av ebola for noen uker siden. Nå har smitten nådd millionby.

Tommy Rasmussen

Tommy Rasmussen er grunnlegger og styreleder for New Chance. En organisasjon han har drevet siden 2010. De har blant annet 65 barn boende i et barnehjem og 65 barn i fosterhjem.

Foto: Privat

– Det har vært ebolautbrudd rett utenfor barnehjemmet. Et steinkast ifra. En familie ble smittet. Derfor har vi vært veldig ivrige på å få i gang et vaksineringsopplegg.

Rasmussen og en delegasjon med nordmenn skulle vært i DR Kongo nå, men foreløpig er reisen utsatt til september. Grunnen er ebola. Organisasjonen New Chance fra Sandnes driver et senter for barn i landsbyen Mobambiro, 26 kilometer fra millionbyen Goma. De har blant annet 65 barn boende i et barnehjem og 65 barn i fosterhjem.

Mandag meldte NRK at ebolasmitten har nådd Goma.

Dette har Rasmussen fryktet i flere uker. Derfor har han ønsket å la Leger uten grenser benytte seg av organisasjonens lokaler til vaksinering av lokalbefolkningen.

– Vi har sendt e-poster etter e-poster til Leger uten grenser i flere uker.

Helsearbeidere desinfiserer et hus i Mabalako i Kongo.

Helsearbeidere desinfiserer et hus.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro / AP

– Skeptiske

Rasmussen har gjennom ti år, og 40 turer til landet, blitt godt kjent med geografien i Den demokratiske republikken Kongo. Han mener plasseringen til barnesenteret, på veien mellom byene Goma og Beni, er veldig bra med tanke på å ha en vaksinestasjon. Rasmussen forklarer at organisasjonens rykte også kan gjøre det lettere å gjennomføre vaksinasjon.

– Det har vært et stort problem flere steder. Befolkningen føler seg som prøvekaniner, og mange tror at ebola bare er oppspinn. Noe Vesten har funnet på. Jeg tror skepsisen har betydd mye med tanke på spredningen vi nå begynner å se.

Tommy Rasmussen

Tommy Rasmussen med barn i Kongo.

Foto: Privat

Han forteller at vaksinestasjoner har blitt rasert, noe som har ført til at vaksineprogrammer har blitt stoppet.

I mars opplyste Mike Ryan, sjefen for Verdens helseorganisasjons (WHO) akuttinnsats, at det da var registrert 119 angrep mot helsepersonell siden januar.

– Men vi som organisasjon kan trå til her. Vi kan overbevise folk om at dette er viktig.

Laster kart, vennligst vent...

Ebola-smitten har nådd Goma.

– Dette vi fryktet

Det pågående ebolautbruddet i det østlige Kongo startet i august i fjor.

Ifølge de siste tallene (fra 10. juli) er 2451 mennesker smittet i utbruddet. 1647 av dem har mistet livet. Det gjør utbruddet til det nest verste gjennom tidene. Bare utbruddet i Vest-Afrika for fem år siden, der over 11.000 mennesker mistet livet, har vært verre.

– Vi får mange henvendelser fra folk som ønsker å hjelpe, og det er fint at folk vil bidra. New Chance har fått kontaktinformasjon til de ansvarlige for vårt arbeid i DR Kongo. Vi setter opp prosjekter fortløpende under denne epidemien ut ifra våre egne vurderinger, sier programrådgiver i Leger Uten Grenser Norge, Kyrre Lind.

– Akkurat nå har vi flere enn 500 ansatte i DR Kongo som jobber med ebolautbruddet. Leger Uten Grenser har lang erfaring med ebolarespons, og gjør alt vi kan i samarbeid med helsemyndighetene i landet for å få utbruddet under kontroll, fortsetter Lind.

Jon Erik Solaas fra Kristiansand var nylig i DR Kongo og bekrefter forholdene Rasmussen beskriver. Han var der fra begynnelsen av april til slutten av mai og jobbet for Leger uten grenser.

– Det er en skepsis i befolkningen. Ebola er ikke en sykdom de alltid kan se, mens andre sykdommer er mer synlige, sier Solaas.

Leger uten grenser samarbeider med helsemyndighetene i landet og driver flere behandlingssentre i provinsen Nord-Kivu, området der flest har blitt rammet i det pågående utbruddet. Det begynte i en liten by nær den større byen Beni.

Solaas kjenner til at det har vært flere tilfeller der helsearbeidere og vaksinasjonsstasjoner har blitt angrepet.

Jon Erik Solaas

Jon Erik Solaas fra Leger uten grenser.

Foto: Privat

Likevel føler han seg trygg når han skal reise tilbake om seks uker.

– Det opplegget Leger uten grenser har i Kongo er veldig bra. Vi tar våre forholdsregler, så jeg beroliger familien her om at jeg kommer til å være trygg, sier han.

Men de siste måneders arbeid har vært for å unngå at ebolasmitten skal nå storbyer som Goma. Det har nå altså skjedd.

– Det var det vi har fryktet hele tiden. Det kan komme ut av kontroll veldig fort nå.

– Kan spre seg til Europa

Og det er for å hindre at det skal skje Tommy Rasmussen og New Chance har henvendt seg til Leger uten grenser.

Senteret deres ligger nær hovedfartsåren mellom Beni og Goma. Men foreløpig har det ikke gitt resultater. NRK har spurt Leger uten grenser sentralt i Norge om de har vurdert henvendelsene har New Chance, og de bekrefter at de kjenner til henvendelsen. Men de svarer ellers at alle prosjekter de starter er basert på egne vurderinger.

Rasmussen frykter nå at smitten fort kan komme til Europa.

– Goma er en by på grensen mot Rwanda. Der befinner det seg mange europeere, sier han.

Derfor håper han at organisasjonen snart lykkes med å komme i kontakt med de riktige personene i Leger uten grenser og at organisasjonen vil samarbeide om å starte en vaksinasjonsstasjon.

– Blir det en vaksinestasjon på barnehjemmet, kan det bidra til å stoppe smitten før den får fotfeste i Goma for alvor. I nærområdet her er det også mange soldater, blant annet fra FN. Og det er denne veien folk drar fra Beni til Goma, sier Rasmussen.