Hopp til innhold

Norsk bronse i Bocuse d'Or

Christian André Pettersen tok mandag kveld sin andre bronsemedalje i verdensmesterskapet i kokkekunst i Lyon. Franske Davy Tissot vant. – Dette ble siste dansen, sier Christian André Pettersen.

Medaljevinnerne i årets Bocuse d'Or.

Christian André Pettersen og det norske laget tok bronsemedaljen under årets Bocuse d'Or.

Foto: Kjersti Vikør

Etter å ha laget og servert de tre rettene i årets verdensmesterskap i kokkekunst, og ventet et døgn på resultatet, endte det opp med en bronsemedalje for Christian André Pettersen fra Bodø og Sandnes.

Franske Davy Tissot vant årets Bocuse d'Or. Det var det åttende gullet til Frankrike i den prestisjefulle konkurransen, og dermed kunne Marseillaisen runge over høyttaleranlegget i Lyon.

Danmark, ved Ronnie Vexøe Mortensen, ble årets sølvvinner.

For to år siden ble det også en bronsemedalje for Pettersen. Det var ikke nok. Han skulle ta gull.

– Nå er jeg litt tom. Jeg hadde håpt på mer, men fikk en bronsemedalje. Det er bra i et VM, sier Pettersen til NRK.

Christian André Pettersen i Bocuse d'Or

Christian Andre Pettersen fra Sandnes og Bodø ble nummer tre i årets Bocuse d'Or.

Foto: Kjersti Vikør

Han har satset omtrent alt på å bli mester i år, og har trent i lange tider for at rettene skulle bli perfekte. Omtrent 3000 treningstimer var fasiten. Det er omtrent 400 vanlige arbeidsdager.

Dette blir det siste forsøket i verdensmesterskapet for Pettersen.

– Dette var siste dansen. Om jeg skal tilbake blir det som coach, sier han.

– Et evig jag

Bocuse d'Or

En av oppgavene var å lage en treretters take away-meny. Alle rettene skulle inneholde tomat – også desserten.

Foto: Tom Haga

Han var, da NRK pratet med han i helgen, klar på at han neppe orket en tredje deltakelse i konkurransen.

– Det har vært et evig jag, forklarte han til NRK søndag.

Pettersen er fra Bodø, men bor i Sandnes. Han har blant annet vært kjøkkensjef for restauranten Mondo i Sandnes.

I Stavanger var flere venner og bekjente av Pettersen samlet for å se kåringen på TV.

Marius Dragsten Kjelsrud, som er en av kandidatene til å representere Norge i neste Bocuse d'Or, tror han er fornøyd.

– Man kan ikke være annet enn fornøyd, men man stiller jo for å vinne. Det vet jeg at Christian også har gjort, så han syns nok det er litt surt akkurat nå, sier han.

I årets konkurranse skulle kokkene lage en treretters take away-meny. Alle rettene skulle inneholde tomat – også desserten.

Det norske laget blir trent av Geir Skeie, som selv har bakgrunn som både europamester og verdensmester i konkurransen.

Pettersens viktigste medhjelper, også kalt commis (et talent under 23 år), er Even Sørum (23).

Fem norske gull

Det var Bent Stiansen som sikret Norge den første gullmedaljen i 1993. I 1999 tok Terje Ness Norges andre gull, mens Charles Tjessem også fikk med seg en gullmedalje hjem fra Lyon i 2003.

I 2009 var det Geir Skeie som sikret Norge det fjerde gullet, før Ørjan Johannessen tok gull i 2015.

Pettersen ble kåret til Årets Kokk i 2017, tok gull i Bocuse d'Or Europe i 2018. I verdensmesterskapet i Lyon i 2019, tok han bronse, mens det ble et nytt gull i europamesterskapet i fjor.

Norge har fem gull, tre sølv og tre bronser i verdensmesterskapet i kokkekunst, og er den nasjonen sammen med Frankrike med flest medaljer i konkurransen.