Norges styggeste dialekt?

Jo mer skarring, jo verre er det, mener Ola Nordmann. I mandagens episode av «Brille» på NRK1 kom det fram at det norske folk syns rogalandsdialekten er landets styggeste. Et slikt resultat er det flere som er uenige i, og Sylfest Lomheim er skeptisk til resultatene.

Video Brille: Hvilken dialekt er mest irriterende?

Brille: Hvilken dialekt er mest irriterende?

Sylfest Lomheim

Sylfest Lomheim syns ikke rogalandsdialekten er Norges styggeste.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Norges befolkning har talt, og den styggeste dialekten denne gangen ble rogalandsdialekten.

I mandagens episode av «Brille» her på NRK fikk Rogaland flest stemmer for den verste dialekten, etterfulgt av Hordaland og Sogn og Fjordane. Det var derfor skarre-r'en som fikk gjennomgå.

Landsrepresentativt

– Jeg skulle gjerne ha sett det representative utvalget denne undersøkelsen er gjort på, sier en litt ironisk Sylfest Lomheim, professor i norsk og oversetting ved Universitetet i Agder og tidligere direktør i Norsk Språkråd.

  • Se hele episoden av «Brille» her

Bak undersøkelsen står Norstat, Nordens ledende leverandør av datainnsamling til bruk i markedsanalyser. Et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer svarte på spørsmålet "Hvilken dialekt liker du minst?", og da svarte flest rogalandsdialekten.

– Jeg syns dette er et veldig representativt resultat av hva Norges befolkning mener, sier Nils Brenna i Norstat.

Hør hva studentene mener om rogalandsdialekten:

– Ikke Vestlandsdialekter i hvert fall

Lomheim er likevel forvirret og uenig i undersøkelsens resultater.

– Rogalandsdialekten er rund, treg og med myke konsonanter. Det overrasker meg at for eksempel Hordaland og Sogn og Fjordane kommer etter den på listen. De er mye mer kvasse, og nesten det helt motsatte innen dialekter. Det representative utvalget er nok like underholdende som programmet, sier han.

Selv er han ikke enig i resultatene som kom fram, men vil ikke avsløre mer enn det.

– Jeg ville tippet resultatet til Norges befolkning ble noe helt annet, men ønsker ikke si noe mer enn det. Det er ikke Vestlandsdialekter i hvert fall. Jeg kjenner godt til folks oppfatninger av dialekter, og ville derfor tippet noe annet, men hva vil jeg ikke si, sier Lomheim.

Stresset trønder

Komiker Jan Rune Holdhus er rogalending og fortsatt glad i dialekten sin.

– Det er i hvert fall ikke den styggeste dialekten, heller en av de fineste. Den er så fin og variert. Vi har jo haugesundsk, jærsk og Sandnes-dialekten for eksempel, sier han.

Holdhus er glad for å kunne ha en språk å bruke i det hele tatt, og syns det blir vanskelig å vurdere hvilken dialekt som er styggest.

– Jeg tror ikke det er noen dialekter i Norge som er stygge, heller uforståelige. En litt stresset trønder som du skylder taxipenger, det er uforståelig, sier han.

Hør hele radioreportasjen her: