NRK Meny
Normal

Norges største flyktningkonferanse til Stavanger

"På flukt mot nord" skal arrangeres i Stavanger i april. Alfred Ydstebø, daglig leder og eier av det midlertidige asylmottaket på Forus, som har tatt initiativet.

På flukt mot nord

Christine Sagen Helgø (fv), Alfred Ydstebø og per Haarr presenterte planene om flyktningkonferansen 'På flukt mot nord' på en pressekonferanse fredag.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Dette er første gang vi inviterer i Stavanger. Vi ønsker at vi skal få en årlig konferanse som dette.

Det forteller Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Christine Sagen Helgø

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø ønsker at Stavanger skal bli en referanseby når det gjelder mottak av flyktninger og asylsøkere.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

På invitasjonslisten står alle kommunene i Norge, både politikere og administrasjon, statlige myndigheter, alle frivillige lag og organisasjoner og alle private aktører som jobber med flyktninger og asylsøkere.

Les også: 1000 nye jobber knyttet til asylsøkere

Les også: Skal vurdere bussrabatt for asylsøkere

Målet er at Stavanger skal bli en referanseby når det gjelder mottak av flyktninger og asylsøkere.

Alfred Ydstebø

Alfred Ydstebø, som er daglig leder i Forus midlertidige mottak og eier av Base Property som driver mottaket, har tatt initiativet til flyktningkonferansen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Mangler arenaer

– De siste månedene har vi fått lov å være med å etablere Norges største mottak. Vi har møtt mange institusjoner, statlige, kommunale og fylkeskommunale. Vi har og fått møtt alle beboerne våre nå i noen måneder, blitt kjent med dem. Vi har sett hva slags utfordringer de har hatt, og ikke minst ser vi at de ser fram til å bli en del av vårt integrerte samfunn i fremtiden.

Les også: Vet ikke skolebehovet til unge flyktninger

Les også: – Forus-mottaket bør vurderes å bli lukket mottak

Det sier Alfred Ydstebø som er daglig leder i Forus midlertidige mottak og eier av Base Property, selskapet som har inngått avtale om drift av senteret for akuttinnkvartering i det gamle Telenor-bygget.

Les også: Kommunestyret sa nei til asylmottak ved Viste strandhotell

– Vi har tenkt at det ikke er noen arenaer som i full bredde diskuterer de problemstillingene og de utfordringene vi nå har, men ikke minst de mulighetene vi har, sier Ydstebø.

Forus akuttmottak

Erfaringene fra Norges største asylmottak på Forus er en av årsakene til at 'På flukt mot nord' blir arrangert i Stavanger.

Foto: Jørgen Finstad / NRK

Mer kunnskap er nødvendig

Stavanger-ordføreren viser blant annet til erfaringene med mottaket på Forus nå hun skal begrunne hvorfor Stavanger skal være vertskap for flyktningkonferansen. Sagen Helgø trekker dessuten fram Johannes Læringssenter, Hero som har hovedkontor i Stavanger og kommunens introduksjonsprogram for flyktninger.

Les også: Sterk motstand mot asylmottak

Les også: – Vi starter integreringen fra dag en

– Samtidig ser vi at det er nødvendig å få mer kunnskap. De som har erfaringer må komme på denne konferansen og dele erfaringene som vi har. Vi vet at dette kommer til å bli mer krevende inn i fremtiden, og hvis ikke kommunene lykkes, så lykkes ikke Norge, mener sagen Helgø.