Geir Bakken skuer ut over bydelen Storhaug fra taket på det som skal bli Norges første urbane folkehøgskole.
Stavanger urbane folkehøgskole skal jobbe med det grønne skiftet i byene. «Spis Stavanger» vil bli en av helårslinjene på skolen, der elevene skal finne løsninger mot matsvinn og drive urbant landbruk.
Det handler om å benytte flere overflater for dyrking i byer, sier Bakken, som er faglig leder ved skolen.
– Her på skolen skal det gjøres plass til 140 miljøengasjerte elever. De vil få en mulighet til å hjelpe med planting, luking og foredling av planter på takene rundt om i byen, forklarer han.
Prosjektet har fått navnet Tusen tak for maten Stavanger.
Gir seg ikke før målet er nådd
Navnet har de fra Oslo-prosjektet Tak for maten Oslo. Men i Stavanger er de mer ambisiøse.
– Det vil si at vi har satt oss et hårete mål om å ikke gi oss før vi har plantet på minst tusen tak her i byen, sier Bakken.
Kort tid etter at de satte i gang på taket til den fremtidige skolen hang nabobedriften seg på. De syntes prosjektet var spennende og ønsket derfor å bli med.
– Så nå mangler vi bare 998 tak, sier Bakken med et smil.
Ikke bare for miljøet
Grønne tak vil også føre til en ny næringsutvikling, sier Bakken.
– Mange fine restauranter har et ønske om å ha lett tilgang til spesialprodukter som er kortreist, og dette tiltaket gjør at de kan hente det de trenger fra takene i Stavanger, sier han.
Det er en stor jobb å få kartlagt takene i Stavanger, og Bakken har derfor fått med seg både sentrumsforeningen Stavanger sentrum og de ulike frivillighetssentrene i byen.
Denne dagen er det leder for Storhaug-avdelingen Hege Benedicte Blom Stene som møter opp på taket.
– Vi har flere frivillige som er positive til dette tiltaket, og som derfor ser frem til å bidra i kartleggingen, sier hun.
Urbant landbruk vil ikke bare foregå på Stavangers mange tak. Daglig leder Anne Elisabeth Carlsen ved Nature Eco skal bidra med kunnskap om planter som vokser rundt omkring i byen.
– Om folk åpner øynene litt så vil de se at det er mange forskjellige arter som vokser i byen, forteller Carlsen.
Får støtte fra Bergen
Sigurd Boasson, daglig leder hos Mattak i Bergen hadde ikke hørt om planen til Bakken, men mener det burde være mulig å få til.
– Det er absolutt realistisk å nå målet om å dyrke på tusen tak i Stavanger. Det finnes mange ubrukte overflater i byene og disse kan brukes både som rekreasjonssteder og for å dyrke mat om taket egner seg for det, forteller Boasson.
Han mener dyrking på tak er et vesentlig tiltak for det grønne skiftet.
– Det er en åpenbar fordel at man vil få et økologisk mangfold i byen. I tillegg vil også transport av råvarer til restauranter i byene bli redusert, sier Boasson.