Siri Dybwik er Norges første professor i samtidsdans

Etter mange års arbeid med dans for barn og unge i Stavanger-regionen har Siri Dybwik blitt hedret med professorgrad. En seier for dansemiljøet i Norge og for UiS, konstaterer kultursjefen.

Toddlernes rom

Mandag reiser Siri Dybwik og kompaniet Dybwikdans til Nottingham med forestillingen Toddlernes rom.

Foto: Rune Bergan

– Dette er kjempestort, veldig stas og vel fortjent. Norsk dans og danseutdanningen trenger dyktige, akkrediterte fagfolk, sier Toini Kristensen, leder for bachelorutdanningen i klassisk ballett på Kunsthøgskolen i Oslo.

– Dette er kjekt og fortjent. Det er flott for dansekunsten, og viktig for Universitetet i Stavanger, sier kultursjef i Stavanger Rolf Norås.

Danser, koreograf, forsker og pedagog Siri Dybwik har fått tittelen professor i samtidsdans. Hun er med det den første og eneste professoren i dans utenfor Kunsthøgskolen i Oslo og NTNU.

Siri Dybwik

Siri Dybwik, nyslått professor i samtidsdans ved UiS.

Foto: UiS

Satser på barn og unge

Utnevnelsen som professor er basert på at arbeidet hennes, yrkesmessig og akademisk, holder høy internasjonal standard. Avgjørelsen ble tatt av en kommisjon sammensatt av representanter fra nasjonale og internasjonale danseutdanninger. Samtidig ligger hennes arbeid og innsats for dansen og scenekunsten i Stavanger-regionen gjennom mange år som grunnlag for utnevnelsen.

– Noen snakker om champagne og hummer, men jeg holder på å vaske kostymer og skal jobbe hele pinsen, sier hovedpersonen selv, nyutnevnt professor Siri Dybwik.

Hun tar seg nemlig ikke fri for å feire sitt personlige opprykk. Mandag reiser hun med turné med Dybwikdans til Nottingham for å vise frem forestillingen Toddlernes rom.

Toddlernes rom er en interaktiv installasjon for barn mellom 0 og 3 år. Dybwik og danserne har allerede besøkt statsteateret i Ankara, og skal videre til Lisboa, England og Spania.

– Kan kanskje åpne noen dører

– Det er veldig å få denne hederen og bli gratulert. Jeg får prøve å ta det litt til meg. Det er også kjekt at jeg får den på bakgrunn av arbeidet med scenekunst for barn og ungdom, som har vært et litt forsømt felt, sier Dybwik.

– Tittelen i seg selv betyr ikke så mye i hverdagen og arbeidet, men kanskje den kan åpne noen dører i yrkesmessig sammenheng, spesielt internasjonalt, legger hun til.

Hun legges nå til på listen over Norges fremste danseakademikere. På Kunsthøgskolen i Oslo finnes to professorer i koreografi og to dosenter i henholdsvis moderne dans og jazzdans. I tillegg har to professorer i klassisk ballett, Ellen Kjellberg og Anne Borg, gått av med pensjon.

På NTNU er blant annet Egil Bakka professor i dansevitenskap.