Hopp til innhold

Norges første innendørs sykkelvelodrom kan stå klar i 2019

Byggingen av den planlagte sykkelvelodromen på Sola kan starte i desember. Målet er å bli en nasjonal arena for sykkelsporten.

Finansieringen er omsider på plass

Sykkelvelodromen i Sola vil trolig stå ferdig i 2019. Banen skal være på 250 meter, noe som også tilfredsstiller kravet til olympiske leker og internasjonale regler.

I dag ble det klart at finansieringen er på plass. Sykkelvelodromen, som er en innendørsbane for syklister, vil bli Norges første. Etter planen skal første spadetak tas i desember.

Daglig leder Roy Hegreberg i Tour des Fjords mener det vil gi et stort løft for hele sykkelsporten.

– Dette har vi ventet på i mange år. En sykkelvelodrom vil bety mye for å utvikle nye talenter og introdusere nye folk til sporten, sier han.

Banen vil koste om lag 215 millioner kroner å bygge.

Fordel å kombinere bane og landevei

Hegreberg, som er tidligere syklist, sier banesykling kan gi store fordeler for en landeveissyklist.

– Landeveissykling og banesykling blir kombinert i mange land. Ryttere som Mark Cavendish har bakgrunn fra banemiljøet, men likevel utmerker de seg på landeveien, sier han.

Landeveissyklistene oppnår en mye høyere fart hvis de trener i en velodrom.

– Vi ser at de som har sin bakgrunn fra banesporten har en helt annen hurtighet enn man klarer å utvikle på landeveien, sier Hegreberg.

Håper at miljøet vil vokse

Også Sola-ordfører Ole Ueland (H) tror velodromen vil bety mye for den lokale sykkelsporten.

– Banen vil gi oss store konkurranser innen sykkelsporten. Men velodromen vil først og fremst være viktig for sykkelsporten i Rogaland. Vi har sett det i andre land; når denne typen anlegg kommer på plass, vokser miljøet og utøverne blir bedre, sier han.

Banen skal finansieres av Randaberg, Stavanger, Sandnes og Sola kommune, samt staten, fylkeskommunen og private investorer. Å få hele finansieringen på plass, var ikke gjort i en håndvending.

– Det er et stort og dyrt anlegg, og det har vært utfordrende å få på plass finansieringen. Men vi har kommet så langt nå at vi tror det er realistisk å komme i gang med byggingen i desember i år, sier Ueland.

Positivt for nedgangstidene

Og når et så stort anlegg skal bygges, er det ikke bare sykkelsporten som vil nyte godt av det.

– Alle byggeprosjekt som settes i gang i denne regionen, er positivt. Det vil skape arbeidsplasser og aktivitet. Det passer helt glimrende å komme i gang i desember, sier ordføreren.

Banen vil være på 250 meter, og det skal være plass til 2.500 tilskuere inne i hallen.