Normal

Norges eneste universitet med egen vin

På Universitetet i Stavangers tiårsdag lanserte de like godt sin egen vin. Og det er studenter og forelesere ved Norsk hotellhøgskole som står bak produktet.

UiS med egen vin

VIDEO: Helge Jørgensen har vært en viktig pådriver for at vinen skulle bli en realitet, og i dag kunne han endelig høste fruktene av vinproduksjonen som startet på Ullandhaug for flere år siden.

vin, uis

Vinen har fått navnet Vitis Ullandi.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Da Universitet i Stavanger (UiS) bestemte seg for å lansere en vin, skulle lanseringen gjøres med stil. Publikum fikk en unik opplevelse da et titalls studenter nøye gikk gjennom vinens bryggeprosess med hjelp fra initiativtaker og dosent ved Hotellhøgskolen, Helge Jørgensen.

Etterpå fikk alle som ville smake på den historiske vinen, som ifølge Jørgensen er Norges eneste Universitetsvin.

– Jeg synes vinen var veldig god. Jeg liker egentlig ikke rødvin, men jeg liker denne, sier Christian Hagen. Han har selv vært med å produsere vinen.

En del av undervisningen

Dette gjør Hotellhøgskolen for å gi studentene et studietilbud som innholder både teori og praksis.

– Det er mye mer spennende å begynne på Norsk hotellhøgskole hvis man kan være med å gjøre praktiske ting. Hvis du ikke er helt nerd, så kan du fortsatt gå på skolen hos oss og være med på en del av de praktiske tingene, sier Jørgensen.

Skal vi tro studentene har vinproduksjonen falt i smak.

– Jeg synes det er mye lettere å lære når vi har praktisk undervisning i stedet for teori, så dette har vært en veldig interessant opplevelse, og noe jeg kommer til å huske veldig lenge, sier Hagen.

Vinsmaking

Studentene smaker egenprodusert vin, og var selv svært fornøyde med resultatet. Fra venstre Andres Aas Nordin, Christian Hagen og Helge Jørgensen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Årets vin er allerede utsolgt

Hans medstudent Anders Aas Nordin er også svært fornøyd med produktet.

– Det er en god vin, som jeg skulle ønske det hadde blitt produsert mer av, for da hadde jeg nok kjøpt et par flasker, sier studenten.

Men det er ikke mulig å få tak i herligheten, for årets vin er allerede utsolgt. Jørgensen håper vinen kan produseres i større kvantum i fremtiden.

– Det er enorm etterspørsel etter vinen, men foreløpig er dette kun en del av undervisningen ved UiS, så det tar nok litt tid før vi kan få den på polet, sier han.