NRK Meny
Normal

Norges dyreste hotel åpnet i Nordsjøen

Boligplattformen på Ekofiskfeltet er landets dyreste og nest største hotell. Arbeidsministeren beskriver den som en «Rolls-Royce» og de ansatte jubler for enkeltrom.

Norges dyreste og nest største hotell opna i dag på Ekofiskfeltet. Og for arbeidsministeren som sto for opninga, og for dei tilsette til havs, var det ein stor dag. Ikkje minst på grunn av enkeltrom.

VIDEO: Boligplattformen 2/4 L skal sikre videre drift på Norges første oljefelt i 40 nye år.

Robert Eriksson

Robert Eriksson sto for åpningen av den nye boligplattformen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er alltid spennende å være offshore. Gutten i meg våkner igjen, sier Robert Eriksson, arbeids- og sosialminister (Frp).

I dag var han om bord på den nye boligplattformen på Ekofisk-feltet for å foreta den offisielle åpningen av Norges dyreste og nest største hotell.

– Dette er en veldig stor dag for oss. Denne boligplattformen skal vare i de neste 40 årene og er en viktig del av det å produsere fra Ekofisk i 40 nye år, sier Steinar Våge, daglig leder i ConocoPhillips.

Boligplattform EKOFISK 2/4 L

Ekofisk-feltet er et knutepunkt for petroleumsaktiviteten i sørlige Nordsjø ved at omkringliggende felter benytter seg av infrastrukturen som knytter Ekofisk til kontinentet og Storbritannia.

Foto: ConocoPhillips

– Kanskje best i verden

De over 550 enkeltrommene skal nemlig sikre drift av Norges eldste oljefelt i 40 år til.
Når Eriksson fikk spørsmål om han ville åpne den splitter nye plattformen via skjerm på land var svaret enkelt.

– Skal jeg først åpne en slik gigantisk boligplattform vil jeg være til stede på den. Det er fantastisk å være her. Det er uten tvil det flotteste hotellet vi har i Nordsjøen. Kanskje det beste i verden, en «Rolls-Royce», sier Eriksson.

Byggejobben bak den nye hotellplattformen har kostet over ni milliarder kroner, og for dem som har vært her aller lengst har det ikke alltid vært en selvfølge å få eget rom.

– Jeg har vært her ute i 36 år og delt rom både med 4 og 6 mann. Nå får vi være helt alene og det er bra, sier Ivar Vestbø.

Lang kamp for enkeltrom

Og selv om det tok litt tid å overtale eierselskapet ConocoPhillips om at enerom var tingen, ble det til slutt sånn.

– De som jobber her ute har vært veldig klare på at de ønsker å få enkeltrom, og litt privatliv når de er her ute. Det har kommet mange innspill fra arbeidstagere og fagforeninger i denne prosessen, sier daglig leder Steinar Våge i ConocoPhillips.

– Jeg forstår at man trenger gode lugarer for å hente seg inn og jeg er glad for at enerom er i ferd med å bli standarden offshore. Men det er noe man må diskutere og finne løsninger på på den enkelte plattform, sier Eriksson.

EKOFISK

Ekofiskfeltet ble oppdaget av Phillips Petroleum Company høsten 1969 og var på det tidspunktet det største oljefeltet noensinne funnet til havs.

Foto: Kjetil Alsvik