Hopp til innhold

Norge kan bli selvforsynt med viktig koronatestutstyr

STAVANGER (NRK): Mangel på reagenser truer testkapasiteten for koronaviruset i Norge. Nå vil Stavanger universitetssjukehus i samarbeid med NTNU i Trondheim forsøke å løse problemet på egen hånd.

Koronatesting av ansatte på Ullevål sykehus

TOMT: Om ikke lenge er det tomt for utstyr til å teste korona i Norge. Den globale pandemien gjør det vanskelig å få tak i mer fra utlandet.

Foto: Ole Berg-Rusten

Testkapasiteten har gått ned fra 500 tester om dagen til cirka 200 på Stavanger universitetssjukehus (SUS).

– Per nå er ikke testbehovet for sykehuset større, men kommunetjenesten opererer med strenge testkriterier og ønsker å kunne teste mer, sier Hans Tore Frydnes, klinikksjef for medisinsk teknologi ved SUS.

Men om 17 dager er det potensielt stopp for koronavirustesting. Årsaken er at sykehuset per i dag trenger flere reagenser, som er kjemikaliene som brukes i testprosessen.

Hans Tore Frydnes

Hans Tore Frydnes, klinikksjef for medisinsk teknologi ved SUS.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

De er ikke lette å få tak i for noen norske sykehus. Den globale krisen koronapandemien har skapt, gjør også at det er global etterspørsel etter testutstyr og -reagenser, forklarer Frydnes

– Norge har bestilt mye av sitt testutstyr fra USA, som nå trenger utstyr og reagenser selv på grunn av virusets utbredelse der, sier han.

Samtidig som sykehuset produserer eget prøvetakingsutstyr i samarbeid med Universitetet i Stavanger (UiS), prøver de også nå å samarbeide med lokal industri om dette. Og de har satt i gang et samarbeid med NTNU som potensielt kan være veldig viktig for framtidig koronatesting.

– Vi ser på muligheten for å produsere ekstraksjonsreagenser sammen. Vi må bygge opp en testkapasitet som er mye høyere enn det vi har i dag. Gjennom samarbeid med NTNU, UiS og lokal industri kan vi å klare å levere det, mener Frydnes.

Vil bli selvforsynt

På under en uke har forskere i Trondheim utviklet en koronatest. Det er denne som nå skal testes på flere norske sykehus. Deriblant SUS og Oslo universitetssjukehus (OUS).

Magnar Bjørås, Ntnu

Magnar Bjørås, professor ved medisinsk fakultet på NTNU.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Målet er å bli selvforsynt. Det er veldig viktig for oss fordi markedet er dimensjonert for en helt annen etterspørsel, sier professor ved medisinsk fakultet på NTNU, Magnar Bjørås.

NTNU har sendt av gårde et testkit til sykehusene. Med det kan de andre sykehusene prøve testen, som de allerede har fått til å fungere på St. Olavs hospital i Trondheim.

Kittet er basert på magnetiske kuler som drar ut RNA (virusets arvestoff). Metoden er basert på kjente prinsipper, og NTNU har optimalisert den for koronavirus, ifølge Bjørås. Tanken er at metoden skal kunne distribueres til enda flere sykehus på sikt.

Optimisme i Oslo og Stavanger

I Stavanger håper avdelingsoverlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi, Iren Löhr, at de kommer i gang med testene i løpet av uken etter påske.

Iren Löhr

Iren Löhr, avdelingsoverlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved SUS.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Jeg har stor tro på at det skal bli bra, sier hun.

I Oslo er de allerede i gang med testingen, forteller avdelingsleder Fredrik Müller, ved Avdeling for mikrobiologi ved OUS.

Fredrik Müller

Fredrik Müller, ved avdeling for mikrobiologi ved OUS.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

– Det ser veldig lovende ut så langt. Neste steg blir å se på hvordan vi kan utvide og automatisere prosessen, sier han.

Sykehuset testet 500 for koronavirus i går, men antallet har vært oppe i 1200 per døgn. Müller ser at også de kan få problemer med testkapasiteten. Derfor er han veldig glad for det nye samarbeidet.

– At vi kan få laget det her i Norge er helt fantastisk, sier han.