Hopp til innhold

Vi klikker på sykdom som aldri før

Nettsteder som skriver om helse opplever en solid vekst. Men gjør vår tørst etter kunnskap at vi blir mer engstelige?

Legesider på nett

Nordmenn får stadig flere helsenettsteder å velge mellom – og nettstedene opplever vekst.

Foto: Montasje

– Jeg sjekker hvilke symptomer jeg har, og så søker jeg på nettet. Men jeg blir jo bare mye mer engstelig av alt som ligger der ute, sier Nora Robberstad, sykepleierstudent ved Universitetet i Stavanger (UiS).

NRK har i det siste sett nærmere på problemet med overbehandling. Leger og sykehusdirektører mener alt for mangfe friske mennesker blir undersøkt og behandlet i norsk helsevesen. Professor i samfunnsmedisin, Olav Helge Førde, mener overbehandling truer folkehelsen, og ønsker en nasjonal gjennomgang om hvorvidt vi behandler for mange friske mennesker her til lands. Flere trekker fram internett og media som grunner til at det har blitt sånn.

Sykepleierstudenter

Sykepleierstudentene Nora Robberstad, Kornelia Borgen og Sofie Flikka innrømmer at de er raske med å klikke seg inn på nettet når de er syke.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Formidabel vekst

Student Robberstad er en av grunnene til at helsenettsteder som Klikk helse opplever en kraftig vekst for tiden.

– Den har vært formidabel. Nordmenn har de siste årene blitt ekstremt opptatt av helsa si, sier Trude Susegg, redaktør for Klikk helse.

Saker som "Denne kan gjøre deg syk", "Du kan hjelpe deg selv ut av angsten", gjør at nettstedet kan skilte med i snitt 250.000 unike bruker i uka – det er nesten en dobling fra 2010.

Trude Susegg

Trude Susegg, redaktør for nettstedet Klikk Helse, mener folk blir beroliget av å lese om helse på nett.

Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto / Bjørn Inge Karlsen

Konkurrerende nettsteder som NHI.no og Onlinelege opplever også vekst, viser en gjennomgang gjort av NRK.

– Helse handler ikke lenger bare om sykdom eller trening. Helse for folk flest i dag er en del av et totalbilde. De er opptatt av å få den sunne maten og av å google og finne informasjon om sykdommer på nett, sier Susegg.

– Beroliger folk

Også redaktøren tror at økt kunnskap om helse gjør folk mer engstelige, men er likevel uenig i at nettsteder som Klikk Helse bidrar til dette.

– Jeg tror helt klart at det fører til mindre engstelse. For det vi må gjøre som helsejournalister er å forklare ting på en skikkelig måte. Og vi bruker alltid eksperter i våre artikler, og de vil jo aldri overdramatisere ting, hevder Susegg.

En studie fra Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin fra 2005, viser at dobbelt så mange ble beroliget av å besøke helsenettsteder som bekymret.

– Ikke ja/nei-svar

Forsker Marie Undheim ved UiS tror flere faktorer spiller inn.

Marie Undheim

Marie Undheim, forsker ved Universitetet i Stavanger, tror folk både blir beroliget og bekymret av all helseinformasjonen.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det er sjelden at en utelukkende bruker disse nettsidene – en har også et nettverk rundt seg som vil være med å tolke symptomene dine, så det er nok ikke et ja-nei svar på hvorvidt dette øker eller minker bekymringen, sier hun.

Sykepleierstudent Kornelia Borgen, som sitter noen meter nedi gangen, blir ikke beroliget av helsenettstedene, men hun springer ikke til legen for det om.

– Det skal være krisesituasjon hvis jeg skal gå til legen, jeg blir heller hjemme og ligger på sofaen et par dager, sier hun.