NRK Meny
Normal

Nora og Tuva har minst to timer barnehagevei – hver dag

Det er full barnehagedekning i Sandnes, men de nye barnehagene er bygd sentralt i byen. For 76 barn i bydelen Figgjo betyr det over ei mil til barnehagen – morgen og ettermiddag. Med buss, for noen av dem.

Det er full barnehagedekning i Sandnes. Men kommunen har valgt å legge de nye barnehagene sentralt i byen. For 76 unger i bydelen Figgjo betyr det over en mil i reise til barnehagen – både morgen og kveld. For noen av dem – med buss.

VIDEO: Siden mamma ikke kjører bil, må Nora og Tuva (begge 4) stå opp klokka 05.30 for å komme seg i barnehagen før mor skal på jobb.

Valglogo
Gry Kari Randem

Gry Kari Randem.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Hverdagen til ungene blir veldig slitsom, sier Gry Kari Randem.

Jentene hennes, Nora og Tuva, har ikke fått barnehageplass i bydelen der de bor, Figgjo. I stedet har de fått plass i en barnehage som ligger over ei mil unna.

Og når mor ikke har førerkort, er bussen eneste mulige transportmiddel.

Vi må ha såpass respekt for folk at vi ikke sender dem på kryss og tvers av kommune.

Knut Reier Indrebø (KrF)

Med bussbytte tar turen minst en time hver vei – hver dag.

– Jeg synes det er uholdbart. Full barnehagedekning er ikke reelt før en får barnehageplass der en bor, mener Randem.

Vil sikre nærmere barnehageplass

Til sammen har 76 barn som bor Figgjo (se faktaboks) barnehageplass i andre bydeler. Noen få av dem, men på langt nær alle, kommer til å få barnehageplass nærmere hjemmet denne høsten.

Dette vil KrF gjøre noe med.

– Vi ønsker at flest mulig, og i alle fall de som har behov for det, skal sikres barnehageplass nær der de bor, eller nær arbeidsplassen. Vi må ha såpass respekt for folk at vi ikke sender dem på kryss og tvers av kommune, sier Knut Reier Indrebø, som sitter i bystyret for partiet.

– Vi rekker ikke bygge fort nok

Problemstillinga er ikke helt ukjent. I blant annet Bergen har kommunen fått kritikk for å ikke kunne tilby barnehageplasser i rimelig avstand til der familiene bor eller foreldrene jobber.

Torill Jacobsen Kind

Torill Jacobsen Kind, kommunaldirektør for oppvekst i Sandnes kommune.

Foto: Anders Fehn / NRK

Problemet er bare at Sandnes vokser i et så høyt i høyt tempo at kommunen ikke rekker å bygge fort nok.

– Det som har vært utfordringa vår, er at vi har vekst så mange steder i kommunen. Det betyr at vi ikke greier å bygge ut i den takten vi ønsker i alle områder, sier Torill Jacobsen Kind, kommunaldirektør for oppvekst i Sandnes kommune.