– Det er bålforbud helt fram til vi får ei skikkelig rotbløyte

Søndag måtte brannvesenet rykke ut til både turbål og søppelbrenning – sjøl om det er forbudt å gjøre opp ild.

Bål på Tjelta i Sola

En bonde valgte å tenne på avfall på Tjelta i Sola søndag. Brannvesenet rykka ut og fikk slokka bålet – slik de også gjorde på Sømme og ved Dalsnuten i Sandnes.

Foto: Magnar Larsen

– Vi er forbausa, viser vaktleder ved Brannvesenet Sør-Rogaland, Kjetil Vier.

Lørdag var det fire branner i gress og terreng. Søndag fikk heller ikke brannvesenet fred. På vei til Dalsnuten i Sandnes hadde noen tent kaffebål i en gapahuk, og også to steder i Sola hadde folk tent opp. Om kvelden tente en hytteeier fyr i ei tønne ved Lutsivatnet i Sandnes. Brannvesenet rykka ut og fikk stoppa virksomheten alle fire stedene.

Bål i tønne på Sømme i Sola

Meldinga om bålet på Sømme kom klokka 13.50. I løpet av en snau time fikk brannvesenet tre meldinger om ulovlige bål.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

På Sømme skulle to menn smelte plast av kobberledninger i ei tønne, mens en bonde på Tjelta valgte å brenne søppel ved søndag ettermiddag. Begge meldingene kom rundt klokka 14.

– Det er fremdeles tørt i bakken

Sjøl om politiet advarte sterkt mot all bålbrenning seinest lørdag, skyldtes alle fire utrykningene søndag altså bål som var tent på med viten og vilje.

Mellom lørdag og søndag falt det noe regn, og Vier ser ikke bort fra at enkelte tror det gjør at forbudet er oppheva. Men det er det ikke.

– Mange tror kanskje at når det har kommet litt vann, så er det i orden. Det er imidlertid sik at det lille som har kommet, trekker ikke ned i jorda. Det blåser, og dermed tørker regnet raskt opp. Det er fortsatt tørt nede i bakken, sier Vier.

Ifølge ham kommer bålforbudet til å vare helt til det kommer mye regn.

Tente opp bål på tur

– Vi kommer til å opprettholde forbudet helt til vi får ei skikkelig rotbløyte, sier han.

Lørdag lovte politiet bøter til alle som gir blaffen i forbudet mot åpen ild. Bålbrenning har nå vært forbudt i store deler av Rogaland i flere dager. Brannvesenet veit hvem som tente opp begge søppelbålene, og tønna ved Lutsivatnet søndag kveld, og hadde politiet med seg på alle oppdraga.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bål i tønne på Sømme i Sola

I denne tønna hadde to menn tent opp for å smelte plasten av noen kobberledninger. Ikke trygt, så tørt som det er, ifølge brannvesenet.

Foto: Rolf Marnburg / NRK
Brannvesenet og politiet på Sømme i Sola

Både politiet og brannvesenet rykka ut til Sømme. Lørdag lovte politiet bot til alle som bryter bålforbudet.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Bålet med kobberledningene på Sømme var det to utenlandske menn som sto bak. Vier antar at de kanskje ikke hadde fått med seg forbudet. Bålet ved Gramstadtjørna og Dalsnuten ved 13.20-tida var imidlertid av en annen kategori:

– De hadde tent opp i gapahuken som ligger på vei opp til Dalsnuten. Det var andre turgåere som meldte fra til oss. De hadde også forsøkt å si fra til dem som tente opp, uten hell, sier Vier.

Hadde forsøkt å slokke – var glør igjen

Han tror de hadde forsøkt å slukke det sjøl, men det var fortsatt glør igjen da brannvesenet kom fram. Hvem det var som tente på, er fremdeles ukjent for både brannvesenet og politiet.

Brannfaren er fortsatt stor, selv om det er kommet litt regn, sier operasjonsleder i Rogaland politidistrikt, Kurt Løklingholm.

Også han presiserer at regnet som har kommet til nå, ikke er nok til å få ned brannfaren.