Hopp til innhold

Nobelprisvinner setter fotavtrykk i Stavanger

Nigerianske Wole Soyinka var med på å starte en hemmelig radiokanal fra Stavanger på slutten av 90-tallet, da landet var under sensur. På torsdag returnerte han.

Den nigerianske nobelprisvinneren, Wole Soyinka, var tilbake i Stavanger på torsdag for å sette permanente fotavtrykk i byen.

Sent på 90-tallet drev en liten gruppe journalister og teknikere en hemmelig, nigeriansk radiokanal i Stavanger.

Kanalen gjorde det mulig for det nigerianske folket å høre usensurerte nyheter.

Den nigerianske nobelprisvinneren i litteratur, Wole Soyinka, tok initiativet til å starte kanalen. Torsdag var han tilbake i Stavanger for å sette et permanent fotavtrykk.

Får fotavtrykk i sentrum

– Jeg vet jeg er i godt selskap. Det er det som betyr noe, sier han.

Forfatteren og menneskerettsaktivisten har allerede satt spor etter seg i Stavanger, men nå skal det bli synlig for alle.

Fotavtrykket hans skal plasseres ved siden av andre, kjente nobelprisvinnere i Stavanger sentrum.

– Når han nå kommer hit, så er det ikke tilfeldig. Byen har vært vert for en mediekanal som heter Radio Democracy of Nigeria i årene landet hadde sensur og en diktator ved makten, sier menneskerettsaktivist Rune Hersvik, som møtte nobelprisvinneren, torsdag.

Takker Stavanger

Soyinka er takknemlig for hjelpen de fikk i Stavanger, da de startet opp radiokanalen i 1996.

– Stavanger hjalp oss da vi kjempet mot den mest korrupte, brutale og sadistiske diktatoren som Nigeria noen gang har sett, sier han.

Oladele O. Olawole var blant de fem som jobbet fra Stavanger den gangen. Han kjente seg godt igjen, da han besøkte lokalene hvor de sendte usensurerte nyheter til Nigeria frem til 1998.

– Det var mine beste år. Fordi du gjør noe for landet ditt. Du gir folket tilgang til informasjon. Du ber dem om ikke å gi opp, men å fortsette med å kjempe, sier han.

Bringer frem minner

Flere millioner hørte på radiosendingene deres, men ingen visste hvor de sendte fra.

– Da jeg snakket med faren min, visste han ikke en gang at jeg var i Norge. Så ingen visste hvor vi var, sier Olawole.

I dag kan de trygt fortelle om den hemmelige radiokanalen.

– Det bringer frem veldig interessante minner. Det var en kritisk periode for oss. Vi mistet ganske mange folk. Så det er vonde minner også, sier Soyinka.