Hopp til innhold

Nils (94) så da Blücher ble senket

– Skipet kom som julekvelden på kjerringa. Jeg glemmer det aldri, sier Nils Skadberg om 9. april 1940.

– Skipet kom som julekvelden på kjerringa. Jeg glemmer det aldri, sier Nils Skadberg om 9. april 1940.

SE VIDEO: Nils Skadberg (94) fra Egersund var 21 år gammel og en del av det norske kystartilleriet da Tyskland invaderte Norge under 2. verdenskrig.

Nils Skadberg (94) fra Egersund var 21 år gammel og en del av det norske kystartilleriet da Tyskland invaderte Norge 9. april 1940.

– Det var mye tåke den natta. Det var kaldt også, og vi visste ingenting før det smalt, sier Skadberg.

Om bord i krigsskipet Blücher var det flere nøkkelpersoner som skulle overta viktige funksjoner i Oslo etter den tyske invasjonen.

– Blücher kom først, og så kom det en annen båt etterpå som snudde, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blücher

ARKIVFOTO: Blücher ble skutt og senket ved Drøbak den 9. april 1940.

Foto: Arkiv / Scanpix

I dag sitter Skadberg hjemme i leiligheten sin i Egersund, og mimrer om det som skjedde den natta da Blücher ble senket i Drøbaksundet i Oslofjorden.

– Jeg glemmer det aldri, sier 94-åringen.

Hadde vært på Oscarsborg en uke da det smalt

I Blüchers kjølvann kom krysseren Lüzow og Emden. Etter disse fulgte en gruppe mindre skip. Tyskerne håpet på å slippe gjennom Oslofjorden uten motstand.

Soldatene kunne bare skyte to skudd med de store kanonene på Oscarsborg festning fordi de var underbemannet, og de som var stasjonert på festningen var utrente og brukte lang tid på å lade om.

– Vi var mange rekrutter som bare hadde bare vært der en uke. Vi hadde ikke fått noe særlig opplæring. Skipet kom som julekvelden på kjerringa, sier Skadberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aron

ARKIVFOTO: Den ene av 280mm-kanonene på Oscarsborg festning som skjøt mot Blücher 9. april 1940. Festningen var utstyrt med tre slike kanoner; Moses, Aron og Josva.

Foto: Wikimedia Commons

– Vi hadde tre kanoner. Den ene kalte vi Moses, den andre Aron og den tredje het Josva, sier Skadberg.

Da kanonene åpnet ild traff de krigsskipet rett forut for aktre mast, og skapte mye flammer og røyk om bord. Det andre prosjektilet traff ved ett av kanonbatteriene, som havnet i sjøen og startet flere branner.

Regjeringen og kongefamilien rakk å flykte

Tre timer etter senkingen av Blücher begynte tyske bombefly et angrep på Oscarsborg som varte hele dagen. Tyskerne nedkjempet i løpet av kort tid nesten all norsk motstand, og inntok Oslo.

– Flyene kom så nærme at vi kunne nesten se hvem som fløy dem, sier 94-åringen.

Senkingen av Blücher gjorde at Hitlers plan ble forsinket. Derfor rakk regjeringen og kongefamilien å flykte fra Oslo, og kom seg senere i sikkerhet i England og USA.

Tyske tropper inntar Oslo 9. april 1940

ARKIVFOTO: Tyske tropper inntar Oslo 9. april 1940.

Foto: "Krigsarkivet" - fotograf ukjent / SCANPIX