Hopp til innhold

Fred A. Ingebrigtsen dømt til ni års fengsel – også seks andre dømt

Stavanger tingrett har dømt Fred A. Ingebrigtsen til ni års fengsel i innsidesaken. Også de seks medtiltalte ble dømt til fengselsstraffer på mellom ett og seks år.

Stavanger tingrett dømmer Fred A. Ingebrigtsen til ni års fengsel for innsidehandel, markedsmanipulasjon og ulovlig aksjehandel i Acta.

«Vi ligger under til pausen, men vi skal vinne denne kampen», sier Ingebrigtsen selv gjennom sin forsvarer etter å ha fått dommen.

– Det første Fred sa, var «Det kan ikke være sant», sier forsvarer Bjørn Stordrange.

Ingebrigtsen og fem av de seks andre dømte har besluttet å anke dommen.

Alle sju ble dømt

Både forsvarerne og aktor måtte møte personlig i Stavanger tingrett klokken 09.30 fredag for å få hver sin kopi av den 550 sider lange dommen.

Klokken 12 holdt forsvarerne pressekonferanse om utfallet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stavanger tingrett har dømt Fred A. Ingebrigtsen til ni års fengsel i innsidesaken. Også de seks medtiltalte ble dømt til fengselsstraffer på mellom ett og seks år.

VIDEO: Bjørn Stordrange (i midten) forsvarer Fred A. Ingebrigtsen. Odd Rune Torstrup (til venstre) forsvarer Kåre Nilsen, mens Atle Helljesen (til høyre) forsvarer Lars Audun Lunde. Foto: Anders Fehn/NRK

En enstemmig Stavanger tingrett mener Ingebrigtsen er skyldig etter tiltalen. Han er dømt for en rekke forsettlige overtredelser av verdipapirhandellovgivningen, markedsmanipulasjon og tre tilfeller av innsidehandel.

Også de øvrige seks tiltalte i saken ble dømt. De fikk mellom ett og seks års fengsel. (Se faktaboks nederst i saken).

– Han vurderte det ikke som sannsynlig

Stordrange sier de opplever dommen som urealistisk.

– Han var kjent med at dette var et mulig utfall, men vurderte det ikke som sannsynlig. Som fagmann er jeg opprørt over denne ensidige dommen, sier Stordrange.

Birgitte Budal Løvlund

Birgitte Budal Løvlund.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Forsvarerne til fem av de sju tiltalte var til stede på pressekonferansen.

Handlet for tre milliarder over fire år

I tiden de straffbare handlingene skjedde, hadde Ingebrigtsen sentrale roller i Acta-systemet. Stavanger tingrett mener at han, i tillegg til de Acta-aksjer han offisielt eide, også kjøpte og solgte Acta-aksjer og -derivater gjennom seks såkalte stråmenn – de medtiltalte.

Saken er kalt norgeshistoriens største innsidesak.

– Handelen beløp seg til over tre milliarder kroner over fire år, tilsvarende omtrent ti prosent av Acta-aksjens samlede omsetning over Oslo Børs i perioden, står det i dommen.

På denne måten påvirket han kursen på Acta-aksjene, og utnyttet innsideinformasjon for at stråmennene skulle handle på de best mulige tidspunktene.

– Dommen er på 550 sider

Dommen er i tråd med det påtalemyndigheten mente var en passende straff for Fred A. Ingebrigtsen. Med andre ord fikk aktor i innsidesaken, Birgitte Budal Løvlund, fullt gjennomslag.

– Vi har ennå ikke fått lest dommen. Den er på 550 sider, sa hun da NRK snakket med henne litt etter klokken 10.

– Jeg vet ikke om vi skal kalle det en seier. Vi får registrere at retten har gitt påtalemyndigheten medhold, både når det gjelder hvordan loven skal forstås, bevisbedømmelsen og også hvilke straffer som skal utmåles, sier hun.

Ernst K. Rossebø leder felles etterforskningsenhet ved Rogaland politidistrikt. Også han er tilfreds.

Fyller en ringperm

– Den viser at etterforskningen har holdt god kvalitet, sier Rossebø, som likevel regner med anke og omkamp i lagmannsretten.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Advokatene til de sju tiltalte i innsidesaken fikk utlevert dommen fredag morgen.

VIDEO: Hver av advokatene fikk utlevert ett eksemplar av dommen fredag morgen. Hvert eksemplar er på 550 sider, og fylte en ringperm. Foto: Johan Mihle Laugaland

Advokatene i innsidesaken utefor ekspedisjonen i Stavanger tingrett

Forsvarerne mens de ventet på dommen i Stavanger tingrett.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Alle advokatene tok fredag morgen med seg dem omfangsrike dommen uten å verken se på eller kommentere innholdet.

– Nå går vi på kontoret, møter klienten og ser hva det endte opp med, sa en av forsvarerne, Bjørn Kvernberg, til NRK.