NHO Reiseliv: – Stavanger kan bli like stor som Bergen

Det er altfor få turister i Rogaland, mener NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold. Hun kritiserer rogalendingene for å ha sovet i timen.

Bergen til venstre og Stavanger til høyre

Bryggen i Bergen til venstre, Skagenkaien i Stavanger til høyre. Stavanger kunne hatt like mange turister som storebroren litt lenger nord på Vestlandet, mener NHO Reiseliv.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix / Kjell Halvorsen

– Det er ingen grunn til at Stavanger og Rogaland ikke skal være et like stort reiselivsområde som Bergen og Hordaland, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

I disse dager er en rekke aktører fra politikk og næringsliv samla til konferansen Solamøtet, og noe av det som diskuteres, er nyskaping og innovasjon. Direktøren kaller Bergen Norges reiselivshovedstad, men peker samtidig på at Stavanger har et uforløst potensial.

Kristin Krohn Devold

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Foto: Morten Brun

– De har like fin natur, og like varierte steder å besøke, sier hun og nevner skimuligheter, fjorder og fjell og Haugesund, Sandnes, Skudeneshavn og Sogndalstrand som reisemål og aktiviteter man godt kunne slått sammen med Stavanger-turen.

– Det kryr av små og store koselige byer her.

– For ensidig

Samtidig som arbeidsledigheten i Rogaland har vært høy, har især politikerne vært for lite bevisste på antallet arbeidsplasser som ligger i reiselivet, mener hun. Da oljekrisa ramma, stupte belegget på Stavanger-hotellene.

– Det er altfor få turister i Rogaland, og man har vært altfor lite bevisst på arbeidsplassene som ligger i reiselivet, sier Krohn Devold.

– Stavanger har omtrent vært den eneste byen i Norge der det ikke har vært mulig å tjene penger fordi det har vært for lite besøk. En har vært for ensidig avhengig av oljenæringa. Vi må få inn langt flere turister, også nærturister som tar et byopphold i helgene, og fylle alle dager og alle årstider, sier hun.

Flere utenlandske turister har kommet til Norge de siste åra, og enda flere er det plass til, sier Devold.

– Hvis vi dobler antallet besøkende til Norge, vil det nesten ikke merkes hvis du fordeler dem på alle årstidene vi har, sier hun.

Kjenner seg ikke igjen

Solveig Ege Tengesdal, fylkesordfører i Rogaland (KrF)

Solveig Ege Tengesdal (KrF), fylkesordfører

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) kjenner seg ikke helt igjen i kritikken. Hun mener i alle fall at både bransjen og politikerne i Rogaland de siste åra har gjort mye for å trekke flere turister.

– Jeg tror det uutnytta potensialet ligger i produktutvikling, som gjør at vi i neste omgang kan ta betalt. Kommuner og fylkeskommune kan bidra med midler, men hvis vi skal løfte det enda mer, kommer mye til å handle om produktutvikling, sier hun.