NRK Meny
Normal

Nevrotilbud trolig som før

Nevrokirurgitilbudet ved Stavanger Universitetssjukehus fortsetter trolig som før.

Operasjonssal
Foto: NRK

Det betyr at administrasjonen ser vekk fra rapporten som anbefalte en sentralisering til Bergen. Det sier komminikasjonsdirektør i Helse Vest, Bjørg Sandal.

- Det vi innstiller på ligger veldig tett opp til det som er dagens tilbud innen nevrokirurgi i Helse Stavanger, med noen få unntak.  Jeg vil understreke at det altså fortsatt vil være et tilbud som er omtrent på dagens nivå inkludert at der blir fortsatt et akutt-tilbud 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, sier Sandal.

En av tingene som forsvinner fra SUS er parkinsonskirurgi. 

En ekstern ekspertgruppe konkludert tildligere i uken med at all nevrokirurgi bør samles på Haukeland sjukehus i Bergen.  Gruppen  mente det ikke har noe for seg at en har et nevrokirurgisk tilbud i begge byene. 

Tilbudet innenfor nevrokirurgi på Vestlandet har vært gjenstand for mye diskusjon og opphetet debatt etter at det ble klart at Bergen ikke hadde holdt sin del av en samarbeidsavtale. På grunn av  de steile frontene innad i Helse Vest mellom Bergen og Stavanger, bestilte Helse Vest en ekstern fagrapport for å vurdere situasjonen. Det er denne rapporten som ble lagt fram tidligere i uken. 

Skeptisk

Krf-politiker og styremedlem i Helse Vest, Ellen Solheim, er skeptisk til forslaget. - Dette er ikke tilfredstillende, og det innebærer en svekkelse av tilbudet i Stavanger, sier hun.

I forslaget som nå er lagt fram for styret i Helse Vest, skal to nevrokirurger ansettes i Bergen og pendle til Stavanger. Samtidig skal en nevrokirurg bli ansatt i Stavanger, men bruke deler av arbeidstiden sin i Bergen.

- Forslaget forutsetter at Helse Bergen skal levere, og jeg har ingen tro på at de vil overholde noen ny samarbeidsavtale, sier Solheim.