NRK Meny
Normal

Nevro-striden svekker tillit

Den nevrokirurgiske striden mellom Stavanger og Bergen svekker tilliten til norsk helsevesen, mener Pasientombudet.

Operasjonssal
Foto: NRK

Pasientombudet i Rogaland Gro Bergfjord sier den høylytte krangelen mellom Bergen og Stavanger skaper usikkerhet for befolkningen i Rogaland.

- Pasienter blir redde

- Mange pasienter blir påført en helt unødvendig utrygghet. De blir redde for at de ikke skal få den hjelpen de trenger når de trenger den, sier Bergfjord.

Pasientombudet vil ikke ta stilling i kampen mellom Stavanger og Bergen om det nevrokirurgiske tilbudet. Hva som er faglig forsvarlig for pasientene, er opp til fagfolk å svare på, men hun er kritisk til måten kampen blir utført på.

- Jeg har ikke sans for å bruke pasienter på denne måten.  I denne saken har det tatt helt av, sier Bergfjord.

Bergfjord mener Stavanger universitetsjukehus skyver pasientene foran seg, og sikter spesielt til krangelen mellom Stavanger og Bergen om hvem som har skylden etter at 84 år gammel mann døde av hjerneblødning i helgen. 

Kan vi stole på noen i det hele tatt?

Pasientombud Gro Bergfjord

  - Nå når legene begynner å diskutere diagnose, behandling eller ikke behandling slik de gjør nå, og kaster gjensidige beskyldninger mot hverandre.  Det synes jeg er uverdig.

Og det er heller ikke med på å skape trygghet for andre pasienter sier pasientombudet.

- Når det kommer fram at de kan være så faglig uenige som det de gir uttrykk for , så stiller jeg meg undrende til hvem det er som har rett her, og hvem det er vi kan stole på.  Kan vi stole på noen i det hele tatt?