NRK Meny
Normal

Travel påske for beredskapsgruppene

Norsk Folkehjelp har hatt 48 aksjoner i påsken. Det er 17 flere enn i påsken i fjor. Også Rovernes beredskapsgruppe hadde det travelt.

Norsk folkehjelp påske 2015

Det har vært travelt for Norsk Folkehjelp i påsken i år.

Foto: Norsk Folkehjelp Årdal

Det er spesielt redningsgruppene i sørvest og øst som har hatt det travelt, opplyser Norsk Folkehjelp.

Aksjonene innebærer utrykninger som krever oppfølging av legevakt eller sykehus i etterkant. Ingen av årets utrykninger har endt med at noen ha mistet livet.

Norsk Folkehjelps sanitetsgruppe på Jæren har alene stått for 23 av aksjonene. Den hadde til sammenligning 15 aksjoner i påsken i fjor.

– Folk er flinkere til å være ute i påsken, noe som gir flere oppdrag for oss. Likevel har det vært håndterbart, sier vaktleder Ronny Frantzen i Norsk Folkehjelp.

Mer snø og flere folk

Også Rovernes beredskapsgruppe merket større pågang i år sammenlignet med i fjor, skriver de i en pressemelding.

De holder til på Ådneram i Sirdal, og har i påsken gitt førstehjelp til 22 uheldige turister på fjellet mot 16 i fjor. 8 av skadene var i terrenget, 8 i skitrekket og 6 i og rundt hyttene. Likevel var ingen alvorlige skader.

Årsaken tror beredskapsgruppen er mye snø, som lokker flere folk opp i fjellet, som igjen fører til flere skader.

Roverne hjalp uheldig dame

Thomas Sandvik og Hans Forland fra Rovernes beredskapsgruppe hentet i påsken uheldig dame på hytte langt inne på fjellet. På grunn av store mengder snø måtte pulken tas inn og ut gjennom vinduet.

Foto: Ivar Anton Nøttestad / Rovernes beredskapsgruppe

Færre leteaksjoner

De fleste av aksjonene som ble gjort av Norsk Folkehjelp er såkalte pasientoppdrag, der noen har pådratt seg mindre skader i skiløypene. Disse har det vært 35 av i løpet av påskesesongen.

Det har vært færre av de store leteaksjonene, noe blant annet mobiltelefonene får mye av æren får.

– Alle har mobiltelefoner, og det er relativt god dekning. Derfor vet vi ofte hvor de savnede befinner seg, eller vi kan lokalisere dem raskt, sier beredskapsansvarlig Vegard Standahl Olsen.