Nekter å fjerne nazifrisør-nummer fra revy

Revygruppa Løgnaslaget beholder nummeret om nazifrisøren i revyen «Løgnasevangeliet». Dette til tross for at nummerets hovedperson, frisør Merete Hodne, har truet med søksmål dersom de ikke fjerner innslaget.

Løgnaslaget

Revygruppa Løgnaslaget nekter å fjerne nummeret om frisør Merete Hodne.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi spilte revyen på akkurat samme måte vi har gjort 50 ganger før. Jeg tror aldri nazifrisøren har slått så godt an som på Bryne, sier Per Inge Torkelsen, til NRK.

Fredag kveld var Løgnaslaget på Bryne med revyen «Løgnasevangeliet», hvor de blant annet tar for seg Bryne-frisør Merete Hodne.

Tidligere denne uken krevde frisør Merete Hodne at nazifrisør-nummeret ble fjernet fra revyen, noe som altså ikke har skjedd.

– Det handler om ytringsfrihet. Vi kan ikke la en hårsår frisør bestemme og sensurere hva komikere og revyartister skal si, sier en opprørt Torkelsen.

Ikke bekymret for søksmål

Per Inge Torkelsen 2

Per Inge Torkelsen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Hodne ble rikskjendis da hun nektet en kvinne med hijab inn i frisørsalongen sin på Bryne i Rogaland i fjor. Saken gikk til både tingretten og lagmannsretten. I begge rettsinstanser blei Hodne dømt, men boten blei redusert fra 10.000 til 7.000 kroner i lagmannsretten.

Dersom nazifrisør-nummeret ikke blei fjernet, truet Hodne med søksmål. Det tar ikke Torkelsen tungt.

– Vi er ikke bekymret for søksmål i det hele tatt. Dette handler om ytringsfrihet, og dersom det ender med rettssak, tror jeg det blir morsomt, sier komikeren og fortsetter:

– Det har aldri vært en tilsvarende sak før. Hvis vi da skulle bli dømt for noe slikt vil vi bli historiske og havne i historiebøkene, for noe sånt har aldri skjedd før.

Han mener vi må langt tilbake i tid for å finne lignende sensur her til lands.

– Den type ting har ikke skjedd siden andre verdenskrig, og da var vi okkupert av en fremmed stat. Jeg tror ikke vi ønsker oss tilbake dit.

Merete Hodne

Frisør Merete Hodne reagerer sterkt om at nummeret om nazifrisøren ikke er fjernet fra revyen til Løgnasevangeliet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Hodne reagerer sterkt

Når NRK snakker med Merete Hodne lørdag morgen, reagerer hun sterkt på at nazi-nummeret ikke er fjernet.

– Jeg kan ikke finne meg i noe sånt og kan ikke ha på meg at jeg er en nazifrisør. Her er det noen som tjener penger på alvorlig usannheter om meg.

Frisøren sier hun har vært i direkte kontakt med revygruppa og levner ingen tvil om hvem nummeret handler om.

– Jeg og advokaten min, Linda Ellefsen Eide, jobber videre med søksmålet. Vi ønsker å få bort ordet nazifrisør. Hva mer vi vil kreve er opp til min advokat. Å fremføre dette nummeret er uansett en stor skam av voksne folk, tordner frisøren.