Hopp til innhold

Neda-saken utsatt på grunn av gamle twittermeldinger

I dag skulle Neda-saken ha startet i Oslo tingrett. I juni skrev dommer Kim Heger om Neda-saken på Twitter. Der førte til at han ble erklært inhabil og rettssaken ble utsatt.

Dima, Zoher og Neda Ibrahim - våren 2012.

Dima, Zoher og Neda Ibrahim på Dale asylmottak i Sandnes våren 2012. Nå venter de i Jordan på at rettssaken skal starte.

Foto: Tine Poppe

Arild Humlen

Familiens advokat, Arild Humlen.

Foto: Farid Ighoubah

I dag skulle rettssaken mellom Utlendingsnemnda og familien Ibrahim ha startet i Oslo tingrett, men den ble utsatt. Klokka 12 ble det klart at rettssaken skal gå i morgen, onsdag.

Årsaken til utsettelsen er at dommer Lotte Pernille Loftsgård ble syk i går. Da ble dommer Kim Heger foreslått som erstatter, man han takket nei av habilitetsårsaker med bakgrunn i at han hadde skrevet twitter-meldinger om saken.

– Ville ha tillit hos begge parter

– Staten har foretatt visse undersøkelser av dommeren på internett og funnet fram til et par twittermeldinger fra juni som gjorde at staten mente at dommeren ikke burde dømme i denne saken, sier familiens advokat Arild Humlen.

Han ba om å få oversendt grunnlaget for inhabilitetsavgjørelsen.

– Jeg mener at det umulig kan resultere i noe behov for å bytte ut dommeren. Dommeren på sin side mente de var viktig å ha tillit både hos staten og hos saksøker, og siden staten ga uttrykk for at de ikke hadde tillit valgte han å fratre, sier Humlen.

Utsettelsen av rettssaken er en ekstrem belastning for Neda Ibrahim og hennes tre søsken, mener støttegruppen. Advokat Arild Humlen er uenig i vedtaket.

VIDEO: Arild Humlen om utsettelsen.

«Alle barn som bor i Norge har rettigheter»

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Jeg tenkte at disse meldingene ikke hadde noe å si. Men siden dette ikke var min sak i utgangspunktet, valgte jeg å ikke ta noen diskusjon på det da regjeringsadvokaten tok det opp. Derfor valgte jeg å si nei til å ta saken, sier Heger til VG.

Humlen er uenig i avgjørelsen.

– Staten burde ikke fremmet habilitetsinnsigelser. Meldingene var av en slik karakter at de ikke signaliserte noe behov for manglende tillit til dommeren. nbsp;De var helt generelle og knyttet seg ikke opp mot dette temaet som dommeren skulle prøve her. Staten tolket de dit hen at det lå noen underliggende motiver som de var engstelige for. Det mener jeg det ikke var grunn for. Når dommeren føler manglende tillit er det klart at han ikke har noe valg, sier Arild Humlen.

Neda Ibrahim

Neda Ibrahim (12) og familien hennes venter på en avgjørelse om utvisningen til Jordan.

Foto: Tine Poppe

Skal vurdere utvisningsvedtaket

I juni ble Neda Ibrahim (12) med familie returnert til Jordan etter ti år på asylmottak i Sandnes i Rogaland.

Utlendingsnemnda besluttet 11. april ikke å omgjøre tidligere vedtak om utvisning av familien. Det er gyldigheten av dette vedtaket Oslo tingrett skal ta stilling til.