NRK Meny
Normal

Nav nekter mor fortsatt nødhjelp

Etiopiske Kedst Yerga og hennes fire år gamle sønn ble kastet ut av leiligheten de bodde i mandag etter palmesøndag. Organisasjonen Rettferdighet i Asylpolitikken mener etiopierne har krav på mer nødhjelp. Nå går saken til fylkesmannen.

Etiopiske Kedst Yerga og hennes fire år gamle sønn ble kastet ut av leiligheten de bodde i mandag etter palmesøndag. Organisasjonen Rettferdighet i Asylpolitikken mener etiopierne har krav på mer nødhjelp. Nå går saken til fylkesmannen.

VIDEO: Terje Høyland, leder for Rettferdighet i Asylpolitikken, er sjokkert over at Kedst Yerga blir kastet ut av leiligheten hun bor i. Høyland sier det ble gjort en muntlig avtale om at hun ikke skulle bli kastet ut så lenge Nav behandlet saken. Nav sier de ikke kjenner til denne avtalen.

Yerga (35) har bodd ulovlig i Norge i over 10 år, og har siden november fått bo i en hybel støttet av Nav. Siden hun og sønnen ble kastet ut mandag etter palmesøndag, har hun sovet på glattcelle, på Stavanger stasjon og på sykehuset.

– Jeg har en vond følelse inni meg, det er vondt å ikke ha et hjem. Denne situasjonen påvirker også sønnen min. Livet mitt er ikke godt akkurat nå, sier Yerga til NRK.

Kan ikke returnere til hjemlandet

Småbarnsmoren har 60 prosent foreldrerett på sønnen som har lovlig opphold, og har søkt familiegjenforening.

Terje Høyland, leder for Rettferdighet i Asylpolitikken, har vært i samtaler med Nav og sier det ble gjort avtaler om at hun ikke skulle bli kastet ut før situasjonen var avklart.

– Jeg har fulgt en sak med ei mor som fikk beskjed før påsken om at hun ikke kunne bo der hun bor lengre. Vi tok kontakt med Nav og forklarte hennes situasjon. Det er fysisk umulig for henne å returnere til hjemlandet. Da Nav fikk dokumentasjon på dette sa de at de skulle finne ordning for henne.

Men mandag etter palmesøndag ble hun og sønnen likevel kastet ut av hybelen.

– Jeg er sjokkert over at dette kan skje i vinter-Norge, fortsetter Høyland.

Uheldig tidspunkt

Leder for Nav Eiganes og Tasta, Stig Veland, er enig i at hun kunne blitt kastet ut på et bedre tidspunkt. Men mener det ikke burde ha kommet som en overraskelse.

– Det har vært kjent i lang tid at dette har vært en kortvarig hjelp fra vår side.

Yerga har fått støtte fra Nav siden november.

– Begrunnelsen for vårt vedtak er at hun ikke har lovlig opphold i Norge, og at hun har plikt til å forlate landet med to års innreiseforbud.

Personer uten lovlig opphold i Norge har ikke rett til tjenester etter loven, med unntak av veiledning og nødhjelp i nødssituasjoner. Høyland synes likevel de burde holdt den muntlige avtalen.

– Avtalen som ble gjort mellom fagleder og meg var at de skulle se videre på saken, og at hun ikke skulle bli kastet ut så lenge den var under behandling, sier Høyland.

– Denne avtalen kjenner ikke jeg til, påpeker Veland.

Fått støtte fra politiet

Høyland har vært i kontakt med politiet angående hendelsen.

– Politiet har sagt til Nav at dette er et menneske som har prøvd å komme tilbake til Etiopia, men det kan hun ikke, sier Høyland.

NAV skal likevel ha svart med at de ikke vil hjelpe.

– Dette stemmer ikke med våre opplysninger. Vi mener hun ikke har jobbet hardt nok for å fremskaffe den dokumentasjonen hun trenger for å komme inn i Etiopia, sier Veland.

Hva burde hun ha gjort?

– Det er hun som er ansvarlig for det, ikke Nav.

Nav har nå sendt saken til fylkesmannen og igjen gitt Kedst Yerga midlertidig bolig.