Naturvernerne jubler for Kårstø-nedlegging

Gasskraftanlegget på Kårstø legges ned. Hadde de hørt på oss i 2007 hadde de sluppet å kaste bort hundrevis av millioner, melder Naturvernforbundet.

Kårstø

I dag ble det klart at driften ved gasskraftanlegget på Kårstø legges ned.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Da gassanlegget ble startet opp i 2007, var det til tross for høylytte protester fra flere miljøorganisasjoner. Naturvernforbundet tar nå driftsstansen som en seier.

– Dette er en stor og gledelig nyhet! En av de største miljøkampene på nittitallet ble i dag kronet med seier, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Han betegner Kårstø-opprettelsen som det store miljøslaget på 90-tallet.

– Denne saken førte i sin tid til at 3000 personer sa seg villige til å begå sivil ulydighet, biskoper støttet oss og Bondevik måtte gå av som statsminister fordi Ap og H ville bygge gasskraftverk. At det nå legges ned, er gode nyheter, sier han.

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Ble ikke overrasket

Gasskraftverket på Kårstø legges ned på grunn av vedvarende lav driftsutnyttelse. Ifølge selskapet fører dagens driftsmodus til at eierne taper nær 100 millioner kroner årlig.

– Nå har heldigvis ikke gasskraftverket vært noe særlig i drift etter at det ble bygget, så det har vist seg å være en gigantisk feilinvestering. Heldigvis har det vært tilnærmet CO2-fritt, sier Haltbrekken.

Han ble ikke overrasket over dagens beslutning fra styret.

– Vi har egentlig ventet på at dette kommer til å skje. Det har knapt nok vært brukt, og pengene har rent ut. Hadde de hørt på oss tidligere kunne de ha spart seg for mange hundre millioner kroner, sier han.

– Håper Mongstad følger etter

Natur og Ungdom feirer også dagens nyheter.

– Dette er en gledens dag. Det viser at forurensende gasskraftverk ikke har noen fremtid i Norge. Vi har krevd lenge at det legges ned, så dette er definitivt en miljøseier, sier leder Arnstein Vestre.

Ifølge han hadde gasskraftanlegget på Kårstø forurenset like mye som 460.000 biler dersom det hadde vært i full drift. Det har det aldri vært.

– Det er enorme summer som har blitt kastet bort. Fremtiden er fornybar, og vi håper nå at dette får konsekvenser også for gasskraftverket på Mongstad, sier han.

– Klimapolitikken virker

Også Miljøstiftelsen ZERO jubler.

– Gasskraftverket legges ned fordi klimapolitikken virker. Utbygging av fornybar energi gjør fossil energi ulønnsom. Regjeringen må i statsbudsjettet som presenteres neste uke øke ambisjonene for fornybar energi i Norge, sier Kari Elisabeth Kaski, nestleder i ZERO.

– Halvparten av energiforbruket i Norge er fortsatt fossilt, særlig gjelder dette energiforbruket i oljeindustrien. Det er et stort behov for en forsterket klimapolitikk som faser ut fossil energi til fordel for fornybar.