– Vi la oss på gulvet og håpet på det beste

Små marginer reddet livet til Egil Severeide fra Haugesund. – Hadde vi blitt værende på kafeen, ville vi ikke vært her i dag.

FRANCE-CRASH/ French police and rescue forces vehicles are seen on the Promenade des Anglais after at least 60 people were killed in Nice when a truck ran into a crowd celebrating the Bastille Day national holiday
Foto: JEAN-PIERRE AMET / Reuters

– Vi satt i fred og ro på en gatekafé. Så blir alt snudd på hodet. Det var en sjokkerende opplevelse, sier Egil Severeide fra Haugesund.

Som mange andre hadde Severeide tatt turen ut i gatene i feriebyen Nice for å se på fyrverkeriet i forbindelse med nasjonaldagsfeiringen 14. juli.

– Vi hadde egentlig tenkt å sette oss ned på Hard Rock Cafe, men fordi det var så mye bråk der bestemte vi oss for å gå til en kafé i nabogata, sier Severeide.

Dette valget kan ha reddet livet hans.

– This is gun shooting

Kort tid etter startet nemlig terrorangrepet som har drept minst 80 personer, mange av dem barn.

– Da fyrverkeriet gikk mot slutten hørte vi noen lyder som ikke passet inn. Noen amerikanere på nabobordet sa «this is gun shooting».

Lydene kom fra nabogaten, der Severeide egentlig skulle vært.

– Vi ante ingenting om hva som hadde skjedd, men vi forstod jo for at dette var alvorlig. Det var hundrevis av vettskremte franskmenn som løp mot sikkerhet. Folk sprang inn i kafeen vi satt i. Det var full panikk, forteller han til NRK.

Egil Severeide

Dette innlegget publiserte Egil Severeide på Facebook etter terrorangrepet.

Foto: Skjermdump Facebook

Gjemte seg i andre etasje

Angrepet skjedde rundt 22.30-tiden torsdag kveld, da en stor, hvit kassebil kjørte inn i en tettpakket folkemengde som var samlet langs strandpromenaden Promenade des Anglais.

– Vi forskanset oss i andre etasje i kafeen. Vi la oss ned på gulvet, slukket lyset og håpet på det beste mens vi ventet på hva som skulle skje, forteller Severeide.

Etter rundt 15 minutter gikk en av de ansatte ved kafeen ut for å snakke med en politimann som kom stormende gjennom gata.

– Da fikk vi vite det var terrorister, men vi ante fortsatt ikke omfanget.

Tung natt

Severeide ble liggende i andre etasje i kafeen til lydene fra gatene roet seg. Like før midnatt la Severeide ut et innlegg på Facebook. «Vi er i trygghet» startet innlegget med.

På vei tilbake til hotellet ble Severeide vitne til kaoset, frykten og sorgen i gatene.

– Vi ventet til vi følte det var trygt nok, før vi gikk de få kvartalene tilbake til hotellet, sier han.

I morgentimene fredag er hele området sperret av, forteller Severeide, som gikk tilbake til strandpromenaden Promenade des Anglais hvor angrepet skjedde få timer tidligere.

– Vi har det fint, men det var vanskelig å sove i natt, sier Severeide til NRK fredag morgen.

Severeide drar hjem til Norge fredag.

NICE
Foto: ERIC GAILLARD / Reuters