Næringslivet klager på de nye bomstasjonene på Nord-Jæren

Det ligger 18 formelle klager på bomstasjonene som kommer i Stavanger. Nå skal kommunen ta stilling til om noen av stasjonen bør flyttes på. – En del bedrifter er fortvila, sier NHO.

Familien driver Håland hagesenter

Familien Håland driver Håland hagesenter. De frykter for konsekvensene av den nye bompakken.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Kundene blir belasta av bomringen, enten de kommer innenfra eller utenfor via E39. Vi blir dermed rammet dobbelt opp, noe som kan sette videre drift i fare, sier Walter Håland som driver Håland hagesenter i Stavanger.

I 27 år har familien drevet gartneriet på Stokka i Stavanger. For noen år siden ble senteret til et handelsgartneri, blant annet for å trygge driften og beholde mangfoldet innen utendørsplanter.

Nå frykter Håland at bypakken fører til kundeflukt.

– Vi må alle betale for bompenger, men det må være like konkurransevilkår. Jeg tror ikke det går, sier han.

Bedriftslederen har sendt en formell klage til Stavanger kommune og ber om at bommen som opprinnelig skulle plasseres i krysset mellom Øvre Stokkavei og Nedre Stokkavei, ikke flyttes slik at hagesenteret blir rammet dobbelt opp.

Laster kart, vennligst vent...

Her skal bommene i Stavanger plasseres.

Bedriftseiere er fortvila

38 bomstasjoner skal oppføres på Nord-Jæren neste år. Fem tette ringer rundt de viktigste målpunktene på Nord-Jæren; Stavanger sentrum, Sandnes sentrum, Forus, Risavika og Stavanger lufthavn Sola. I tillegg kommer det en bomstasjon i ytterkanten av Randaberg.

NHO regiondirektør i Rogaland, Svein Olav Simonsen på frokostmøte på Sola, mars 2017

– Jeg opplever at en del bedrifter er fortvila, forteller leder i NHO i Rogaland, Svein Olav Simonsen.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– En så omfattende bompengepakke påvirker kostnadene til næringslivet i regionen. Folk er bekymra for hvordan det vil slå ut, sier leder i NHO i Rogaland, Svein Olav Simonsen.

Han påpeker likevel at ordningene i landet er slik at bompenger er nødvendig for ytterligere investeringer i samferdsel.

– Jeg opplever at en del bedrifter er fortvila. De føler at de rammes unødvendig hardt. Likevel hadde jeg totalt sett forventet mer støy rundt dette.

Håland hagesenter
Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Kan ikke ødelegge for næring

Sønnen til Walter Håland, Håkon, har tatt gartnerutdanning for å være klar til å overta, men nå er han i tvil.

– Dette har jeg sett frem til i årevis, men den nye bomringen kan gjøre det vanskelig, sier Håkon Håland.

Klagen fra Håland hagesenter skal behandles politisk i Stavanger kommune torsdag.

– Bommen skulle flyttes vekk fra et nabolag, men den kan ikke settes opp slik at den ødelegger for en næring. Det går ikke, sier nestleder i kommunalstyret for byutvikling, Egil Olsen (H).