Nær drukning ved Borestranden – ble reddet av surfere

En mann og en kvinne holdt på å drukne ved Borestranden på Jæren torsdag kveld. Begge ble reddet opp på land i siste liten av tre surfere.

drukning

Mannen og kvinnen ble fraktet til Stavanger universitetssykehus med ambulansen som ankom stedet før luftambulansen.

Foto: Øyevitne

Like før klokken 19.50 torsdag kveld fikk politiet melding om at en mann og en kvinne var nær ved å drukne da de badet ved Borestranden i Klepp kommune i Rogaland.

Begge ble reddet opp på land av tre surfere som var vitne til hendelsen. Det var farlige understrømmer i sjøen da det hele skjedde.

– Begge de to involverte var våkne og bevisste idet de ble kjørt til SUS med ambulanse. Jeg vet ikke mer om tilstanden deres foreløpig, opplyser Olaug Bjørnsen, operasjonsleder i Rogaland politidistrikt klokken 20.30.

Både mannen og kvinnen hadde svelget en del vann og ble fraktet med ambulanse til Stavanger universitetssykehus (SUS).

Brukte over 20 minutter på bergingen

Et øyevitne forteller til NRK at hun hørte rop om hjelp, og at mannen og kvinnen ikke var veldig langt fra vannkanten da de ikke klarte å komme seg inn igjen.

Videre forteller øyevitnet at den ene ble reddet opp relativt fort, men at de tre surferne brukte nærmere 20 minutter på å få i land den siste personen.

Nødmeldingen om nestendrukningen ble sendt til AMK-sentralen klokka 19.45 og nødetatene rykket ut.

Bading bre

Det var flere som badet på Borestranden like etter nestendrukningen, til tross for de sterke understrømmene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Viktig å ikke få panikk

Daglig leder i Jæren Friluftsråd, Øystein Dahle, kan fortelle at Borestranden er kjent for å ha sterke og farlige understrømmer i sjøen.

– Hvis du kommer inn i en understrøm, er det viktig at du ikke får panikk. Svøm parallelt med land, så kommer du deg som regel ut av understrømmen, sier Dahle.

Han legger til at understrømmer kan være svært farlige, og at det er viktig å bade flere sammen og være obs på forholdene.

– Vi i Jæren Friluftsråd har satt opp skilt om dette på strendene, og det er mange lokale som har denne kunnskapen. Folk som ikke er kjent i området må passe på og ta forholdsregler.

Ble selv tatt av understrøm

Jon Kalager var på Borestranden torsdag kveld og surfet sammen med noen kompiser. Han forteller at bølgene var voldsomme og store, og at han selv hadde en ubehagelig opplevelse like etter nestendrukningen.

surfere

F.v. Jon Kalager måtte selv få hjelp av kompisen Cato Andersen da han ble tatt av en understrøm mens han padlet på surfebrettet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg lå på brettet da jeg ble dratt med av en understrøm. Jeg kom meg ingen steder, og det var ganske ubehagelig. Heldigvis har kameraten min surfet mye, så han hjalp meg, sier Kalager.

Han legger til at det er en stor risiko å gå ut i sjøen dersom man ikke har surfebrett når forholdene er sånn som torsdag kveld.