Hopp til innhold

100 samlet seg for å protestere mot høyblokker

De nye høyblokkene på Paradis i Stavanger er planlagt å ruve opptil 67 meter over bakken. Torsdag kveld møtte over 100 naboer opp for å protestere mot planene.

Ballong over Paradis

67 meter over bakken har naboene på Paradis hevet en heliumballong. Ballongen viser hvor høyt den høyeste blokken vil ruve.

Foto: Grete Clarke

– Vi synes det blir veldig høyt og massivt, og mener at det vil ha en veldig inngripen på hele området, sier Grete Clarke.

Som en av de planlagte høyblokkenes nærmeste naboer har hun og ektemannen Hugh Clarke engasjert seg for å kunne påvirke utbyggernes planer.

Solheimveien 9

Arkitekt Ivar Heggheim er snart innflytningsklar nær Paradis, og har visualisert hvordan blokkene vil ruve sett fra forskjellige adresser. Her viser han den potensielle utsikten fra Solheimsveien 9.

Foto: Ivar Heggheim

– Vi forstår at det er et knutepunkt, og vi forstår at det går tog der og at folk skal jobbe der, men slik det er planlagt nå, er det altfor massivt, sier hun.

Demonstrerte med ballong

Torsdag sendte hun og flere naboer en heliumballong 67 meter opp i været for å demonstrere hvor høyt det høyeste kontorbygget er planlagt å ruve. Senere møtte 100 naboer opp på folkemøte for å diskutere og protestere mot planene.

Familien Clarke på Storhaug

Grete og Hugh Clarke sammen med barna Martha og Johannes er ikke begeistret over planene om høyblokker på Paradis.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

Seks kontorblokker er planlagt med mellom fem og 16 etasjer i hver på begge sidene av Strømsbrua ved Paradis. Flere boligblokker som skal romme 450 boliger er planlagt på sørsiden av broen.

– Jeg tror blokkene har en slankhet og spenstighet over seg som vil tilføre byen noe positivt, sier Nicolay Schreuder.

Han er prosjektleder i Rom Eiendom, som sammen med eiendomsselskapet K2 står bak planene om byggingen. Kritikken fra naboene tar han med stor ro.

– Jeg tror ikke vårt prosjekt vil skygge for noen, men det vil endre silhuetten i forhold til hva man er vant til å se på, og det er naturlig når man driver med byutvikling, sier Schreuder.

– Vil stå i skyggen

Nicolay Schreuder

Nicolay Schreuder tror høyblokkene vil tilføre spenstighet til Stavanger.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

For nettopp det er en av bekymringene til naboene på Paradis.

– Vi ønsker en mer helhet i planene. Utbyggingen gjelder et relativt lite område, og like ved siden av høyblokkene er det et område som også skal bygges ut i framtiden. Det vil nå stå i skyggen mesteparten av dagen, og hvem vil bo der? Hvem vil ha kontorer i skyggen? spør Hugh Clarke.

Schreuder i Rom Eiendom er åpen for innspill fra lokalbefolkningen, men presiserer at det er begrenset hvor store endringer de nå vil gjøre i planene for tomten.

– Jeg forstår at folk bryr seg om nærmiljøet sitt, og at de er bekymret for en utvikling som de kanskje ikke forstår, og som selvsagt kan berøre dem. Men vi tror denne berøringen vil være positiv for dem. Det er jo noe annet enn det man ser i dag, som i hovedsak er en grå grusplass, sier Schreuder.

Ødelegger identiteten

Oppmøte folkemøte

Over 100 møtte opp på folkemøtet i forbindelse med høyblokk-planene på Paradis.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

Høringsfristen for utbyggingsplanene går ut 24. oktober. Dersom planene går igjennom vil blokkene, som vil bli mellom fem og 16 etasjer høye, overskride kommunens anbefaling på fem etasjer med god margin.

– Vi har en identitet og er en trehusby. Den sammenhengende trehusbebyggelsen er en av de tingene som selger Stavanger turistmessig, og den vil de ødelegge nå, sier Grete Clarke.