– Du kan oppleve at du er i Nablus-gatene

Kan et museum i Stavanger gjenskapa det pulserende livet i byen Nablus på Vestbredden? Ja, mener palestinere som har kommet til utstillingsåpningen på Stavanger Museum.

Nablus-utstilling i Stavanger

– Når du rusler i gatene, er det trange smug her og der. Du går gjennom dem på oppdagelsesferd.

Det forteller Naseer Arafat, som er direktør for Senter for kulturarv i Nablus.

Les også: Frp: – Nablus er ikke okkupert

De kjenner seg godt igjen, palestinerne som har kommet til utstillingsåpning i Stavanger. Det kulturhistoriske museet har brukt ekte varer for å gjenskape markedet i den palestinske byen Nablus på Vestbredden.

Naseer Arafat

Naseer Arafat, som er direktør for Senter for kulturarv i Nablus mener utstillingen i Stavanger gir et ekte bilde av den gamle byen Nablus.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har tatt med slik at folk kan kjenne på det, lukte på det, ta på det. De kan drikke noe, og spise noe annet, og lytte til det. Med fem sanser kan du oppleve at du er i Nablus-gatene, sier Arafat.

– Dykker ned i folks dagligliv

Utstillingen har kommet i stand fordi Stavanger og Nablus er vennskapsbyer. Den israelske okkupasjonen får lite fokus, og museet har ingen politiske hensikter.

– Denne utstillingen dykker ned i folks dagligliv, i møter, stemmene der. Ja, de snakker og om å leve i en okkupert by, men fokuset her er jo et liv til daglig, sier avdelingsdirektør Siri Aavitsland i Museum Stavanger.

Siri Aavitsland

Avdelingsdirektør Siri Aavitsland i Museum Stavanger sier at fokuset for utstillingen er dagliglivet i Nablus.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dette er ekte såpe, som er hentet hit direkte fra Nablus. Vi oppmuntrer ungene som kommer hit i øve seg i å bygge såpe-stabler, forteller Arafat.

Historie i 5000 år

Det er krigsreportasjer vi er vant til å se fra Nablus, og det blir for ensidig, mener palestinerne. Byen har en 5000 år lang historie, og de håper utstillingen kan rette opp inntrykket og skape større forståelse for den kampen de kjemper.

Les også: Venteliste for å skape fred i Israel

– Der er en kamp for å få slutt på okkupasjonen, og der er en glede over å rusle gjennom det opprinnelige Nablus. Med denne utstillingen viser vi det virkelige livet i den gamle byen Nablus til folk, sier Arafat.

Ove Magnus Bore

Ove Magnus Bore, som er avdelingsdirektør ved Museum Stavanger mener utstillingen gir et unikt møte med mennesker.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det er veldig sterke inntrykk å se folk som lever på denne måten i den spesielle situasjonen, med denne veldig lange okkupasjonen. Vi klarer nok ikke fullt ut å gjenskape det i denne utstillingen, men vi klarer å gjenskape livet i byen, og et møte med mennesker som er ganske unikt.

Det sier Ove Magnus Bore, som er avdelingsdirektør ved Museum Stavanger.