Hopp til innhold

Nå skal papiravisa trykkes klokka 17 dagen før

Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis må trykkes ved middagstider når Schibsted legger ned sitt Stavanger-trykkeri. – Et et tap, men ingen katastrofe, mener RA-redaktøren.

Aviser

«GAMLE» NYHETER? Fra høsten må både Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis trykke avisene sine om ettermiddagen eller tidlig kveld. Årsaken er at Schibsted legger ned trykkeriet i Rogaland.

Foto: Anders Fehn/NRK

– Antakeligvis skal vi trykke cirka klokka 17, i stedet for klokka 22 som i dag, sier redaktør i Rogalands Avis, Bjørn Sæbø.

Bjørn G. Sæbø

Bjørn G. Sæbø.

Foto: Øystein Otterdal / NRK
Lars Helle

Lars Helle.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Tirsdag bestemte styret i Schibsted å legge ned Schibsted trykk Stavanger. Det betyr at Stavanger Aftenblad fra høsten skal trykkes i Bergen, og Rogalands Avis (RA Dagsavisen) i Oslo. 38 personer mister jobbene sine på Forus.

Også for Stavanger Aftenblad-redaktør Lars Helle betyr nedlegginga en helt annen frist for nyhetssakene til papiravisa enn i dag.

– Deadline blir nok flytta fire-fem timer. Slik det ser ut nå, må vi kanskje fullføre papiravisa i 18-tida om kvelden, men dette er noe vi skal jobbe med utover høsten, sier Helle.

– Papiravisa blir litt mindre aktuell

Redaktørene vil likevel ikke rope krise.

– En del av det som skjer på kveldstid; fotballkamper, kommunestyremøter og den type ting, kommer ikke med i vår papirutgave. Men det jo ikke lenger slik at folk venter til neste dag for å få vite hvordan det har gått med Viking, sier Aftenbladet-redaktør Helle, og får støtte av RA-redaktør Sæbø.

– Det er noen timers forskjell. Papiravisa blir litt mindre aktuell. Det er selvsagt et tap, men det er ingen katastrofe, sier Sæbø.

Har lagt ned to trykkerier fra før

Schibsteds forklarer nedlegginga med en samla overkapasitet på trykkeriene i Bergen, Stavanger og Oslo. Det samme Schibsted la ned trykkeriet i Kristiansand i fjor, og trykkinga av Fædrelandsvennen, Lister og Lindesnes Avis blei flytta til Forus.

Ett av to trykkerier i Bergen blei også lagt ned.

Schibsted Trykk Stavanger, Forus

LEGGES NED: Schibsted Trykk Stavanger ligger på Forus, mellom Sandnes og Stavanger.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Staben i de to avisene er kutta kraftig de siste åra, og den digitale revolusjonen har tappa avisene for annonseinntekter. Med ny trykkeriavtale sparer avisene store penger, og redaktørene mener derfor at journalistikken kan styrkes.

– Det betyr at vi kan verne om vårt kjerneoppdrag, innholdsjournalistikken, i større grad, sier Helle.

Forsker: – Må spare der man kan

Det er tillitsvalgt for journalistene i Stavanger Aftenblad, Erlend Skarsaune, tilfreds med.

– Jeg er nok mest glad for at vi sparer penger, slik situasjonen er nå. Dette er et viktig bidrag i den potten, sier Skarsaune.

Jens Barland

Jens Barland.

Foto: Jan T. Øverstad

Medieforsker ved NTNU, Jens Barland, tror det som nå skjer vil styrke papiravisenes evne til å overleve.

– Dette er en overlevelsesstrategi i et knalltøft marked hvor inntektene minker. Da må man spare på de kostnadene man kan greie å spare på. Jeg er sikker på at en ut fra et journalistisk ståsted absolutt ikke ønsker en slik utvikling, så for å få mer journalistikk, får man heller kutte i produksjons- og distribusjonskostnadene, sier Barland.

Flere nyheter fra Rogaland