Hopp til innhold

Nå kan de rykke ut når du ringer 113

Frivillige akutthjelpere kan være først på stedet når man ringer 113 i Stavanger. Målet er at ordningen skal redde liv over hele landet.

Akutthjelp

FRIVILLIGE: Førstehjelp kan være avgjørende for å redde liv. Målet med det nye prosjektet er å enda raskere ha kompetente personer framme på ulykkesstedet.

Foto: Stine Rørvik / NRK

– Det er et stort ansvar å redde liv, men jeg liker å hjelpe folk. Det er jo det vi er her for i utgangspunktet, sier Eivind Rodvelt Nåden, frivillig i Norsk Folkehjelp Jæren.

Han er en av landets 30 første frivillige akutthjelpere, og del av det ferske førstehjelpsprosjektet «Sammen redder vi liv» som startet i Stavanger denne uka.

Akutthjelpere kan potensielt bli de første til å rykke ut og hjelpe på et ulykkessted de første kritiske minuttene, før ambulansen er på plass.

Eivind Nåden

Eivind Rodvelt Nåden er en av Norges første frivillige akutthjelpere.

Foto: Stine Rørvik / NRK

– Når vi melder oss på en vakt, blir vi synlige på kartet til AMK. Da kan de se om vi befinner oss i nærheten. Vi ser oppdraget direkte og rykker ut så fort vi kan, sier Nåden.

Vil ha ordningen i hele landet

Prosjektet «Sammen redder vi liv» innebærer at mannskap fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors eller Redningsselskapet kan ta opplæring for å bli frivillige akutthjelpere.

Foreløpig er førstehjelpsdugnaden kun tilgjengelig noen steder i Rogaland, men målet er at akutthjelperne vil bli å finne i hele landet om kort tid. Neste by ut er Tromsø.

– Her ser vi virkelig dugnadsånd satt i system. Skal vi redde liv, må vi se på hvordan vi kan bruke alle de gode kreftene som er der ute, sier folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Åse Michalsen

Folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) håper å få ned dødstallene med den nye førstehjelpsdugnaden.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hvert år blir 300.000 personer behandlet for skader utenfor sykehuset. 2500 av disse omkommer.

Hensikten med tiltaket er å redusere antall dødsfall blant folk som behandles for skader utenfor sykehuset.

  • 12.000 får hjerneslag årlig
  • 12.000 får hjerteinfarkt årlig
  • 3500 får hjertestans årlig

– Viktig å komme tidlig frem

Helt konkret vil akutthjelpere som er i aktiv sanitetsvakt eller beredskap, for eksempel på idrettsarrangementer eller konserter, bli synlige på AMK-sentralens digitale kart.

Dermed kan de sendes ut til en ulykke eller et skadested. Akutthjelperen har utstyr og kompetanse til å sette i gang livreddende førstehjelpstiltak i påvente av ambulanse.

– Ved en hjertestans er det viktig å komme tidlig frem med hjertestarter. Det er dessverre ikke alle der ute eller hjemme som kan dette like godt, sier Anders Tostrup, frivillig i Norsk Folkehjelp Jæren og akutthjelper.

AMK-Stavanger skal teste ut ordningen fremover, og det er Norsk Folkehjelp som leder delprosjektet. Folkehelseministeren har stor tro på at dette er en god løsning for å iverata befolkningen.

– Dette er den måten vi tenker er veldig bra å jobbe på, og vi skal nok se positive resultater på sikt, sier Michaelsen.

  • SE NRK-SERIEN: 113