Her flagger hun hjem 16 arbeidsplasser

Ferske regler gjør at rederiet Solstad flagger hjem ni skip. Næringsminister Monica Mæland fikk heise det røde, hvite og blå på «Normand Vision» av Skudeneshavn.

Olav Akselsen og Monica Mæland

Direktør i Sjøfartsdirektoratet, Olav Akselsen og næringsminister Monica Mæland (H) heiser norsk flagg på «Nordmand Vision» i Stavanger.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

– Jeg føler stor stolthet. Både fordi vi får skip flagga hjem, vi får sikra norsk maritim kompetanse, og vi sikrer rekrutteringa, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NRK.

Mandag kunne hun, sammen med direktør i Sjøfartsdirektoratet, Olav Akselsen, heise norsk flagg på det første av totalt ni skip fra det rogalandsbaserte rederiet.

Var gudmor i 2014

Da «Normand Vision» blei døpt i 2014, var den samme Mæland gudmor for det. Det gjorde flaggheisinga litt ekstra spesiell – sjøl om ministeren forsikrer at hun vil «se norske flagg på flest mulig skip, uansett hvem som er gudmor for dem».

«Nordmand Vision» fra rederiet Solstad

KOMMER HJEM: «Nordmand Vision» fra rederiet Solstad har fått hjemmehavnen endra til Skudeneshavn.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

– Dette er ei næring som sysselsetter over 100.000 mennesker. I dager som dette, hvor næringa har det tøft, er det gledelig med hjemflagging, legger hun til.

Flaggbyttet på «Normand Vision» innebærer ifølge ministeren at 16 arbeidsplasser blir norske: Fire såkalte opplæringsstillinger og 12 ordinære.

15 nye skip siden 1. mars

Bakgrunnen for omflagginga er at konstruksjonsskip i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) fra 1. mars får ta oppdrag på norsk sokkel, noe som tidligere ikke var mulig.

Tilskuddsordninga for norske sjøfolk er også endra, ei endring som trådte i kraft samme dato. I mange år har norske skip flagga ut for å få bruke billigere utenlandsk arbeidskraft. Til gjengjeld har de ikke fått operere på norsk sokkel. Nå gjør lovendringa at skipene som flagger hjem får gjøre begge deler.

Til sammen 15 skip har flagga hjem etter de nye reglene, ifølge næringsminister Mæland. Omflagginga av de ni Solstad-fartøyene betyr aleine 300 arbeidsplasser.