NRK Meny
Normal

Nå skal 50.000 flere barn få svømmeopplæring

Hele 80 prosent av alle barnehagebarn står i kø for å få livsviktig vanntrening. Gjennom millionbevilgninger i statsbudsjettet skal køen kuttes.

Nå skal flere småbarn få bassengtid. Etter forslag fra Venstre nær dobler regjeringen budsjettet for svømmeopplæring i barnehagen til 65 millioner kroner.

FLERE BADENYMFER: Potten til svømmeopplæring i barnehagen økes til 65 millioner kroner i statsbudsjettet. Slik får kanskje flere barn svømmeopplæring i barnehagen, sånn som disse barna i Egenes Idrettsbarnehage i Rogaland.

– Jeg kan svømme under vann og ta i bakken, og så kan jeg svømme på dypet. Jeg kan svømme, sier Filippa Johanne Hermez (5) fra bassengkanten.

Filippa Johanne Hermez

Filippa Johanne Hermez (5) har lært seg å svømme i barnehagen.

Foto: Marte Skodje / NRK

Svømmekunnskapen har hun lært seg i Egenes Idrettsbarnehage i Rogaland. Som en av få barnehager i Norge har de sitt eget basseng, noe som gjør at nesten alle barna i barnehagen kan svømme når de er fem år.

– Fordelen er at vi har det lett tilgjengelig. Vi kan bare gå rett ned trappen, og så er vi der, sier barnehagestyrer, Ellen Johansen.

100.000 uten svømmetilbud

Ellen Johansen

Barnehagestyrer i Egenes Idrettsbarnehage, Ellen Johansen, ser at barna i barnehagen blir trygge i vannet gjennom svømmeopplæringen.

Foto: Marte Skodje / NRK

I oktober satte NRK søkelyset på svømmeopplæring for barnehagebarn. Tre år etter at det ble innført gratis opplæring, får kun ett av fem barn svømme gratis. Drøyt 100.000 faller utenfor ordningen.

I Egenes Idrettsbarnehage får barna svømmeopplæring to dager i uken.

– Vi ser jo at veldig mange lærer å svømme, selv om det ikke er målet i seg selv. Målet er at de skal blir trygge i vann.

Stortingsvalget 2017.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) har vært pådriver for å øke midlene til svømmeopplæring i barnehagene.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Nå skal flere småbarn lære å svømme. Etter forslag fra Venstre nær dobler regjeringen budsjettet for svømmeopplæring i barnehagen til 65 millioner kroner.

Dette betyr at 50.000 flere barn vil få svømmeopplæring.

– Det bør være vår oppgave å lære norske barn å svømme over hele landet. Jeg mener det er en veldig liten sum å bruke, hvis vi klarer å gjøre vår norske barn svømmedyktige i barnehagen, mener stortingsrepresentant, Abid Raja (V).

40 barn har druknet

Haldor Øverland Lerum

Haldor Øverland Lerum (5) vet hvor viktig det er å kunne svømme.

Foto: Marte Skodje / NRK

Det betyr at én av tre barnehagebarn i Norge får bassengtid neste år. De ti siste årene har 40 barn, alle under 14 år, druknet i Norge, viser tall fra Norsk Folkehjelp. Noen av dem kunne ikke svømme.

– Men, vi er ikke i mål. Jeg er utålmodig og jeg gir meg ikke før vi er oppe i 100 millioner kroner, og samtlige barn lærer seg å svømme fra barnehagen av.

Haldor Øverland Lerum (5) i Egenes Idrettsbarnehage vet hvor viktig det er å kunne svømme.

 Rune Petersen

– Derfor vi valgte barnehagen på Eiganes, sier forelder Rune Petersen.

Foto: Marte Skodje

– Hvis jeg ikke kan svømme så kan jeg drukne, forteller 5-åringen.

50 prosent svømmedyktighet

I dag er kun halvparten av alle landets tiåringer svømmedyktige. Norge ligger langt bak andre nordiske land, som Sverige og Island.

– Å få de trygge fra starten av, det er jo en kjempefordel, mener barnehagestyrer, Ellen Johansen.

Espen Johannesen

Forelder Espen Johannesen forteller at barna hans har lært seg å svømme i barnehagen.

Foto: Marte Skodje / NRK

Den private idrettsbarnehagen i Stavanger tar også de aller minste ungene med i bassenget. En ordning foreldrene setter stort pris på.

– Det var jo en av grunnene for at vi valgte denne barnehagen, forteller forelder Rune Petersen.

– Det har ført til at mine unger er blitt tryggere i vannet, og at de kan svømme, legger Espen Johannesen til.

barn bading

I Egenes Idrettsbarnehage får barna svømmeopplæring to dager i uken.

Foto: Marte Skodje / NRK