Nå skal 30.000 få testet hørselen

For første gang på over 20 år skal vi få svar på hvordan det står til med hørselen til nordmenn.

Hørselstest

FÅR HJELP: Egil Oaland blir undersøkt av seksjonsoverlege Arne Qvindesland.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Jeg har merket over tid at jeg hører dårlig, spesielt når flere snakker samtidig. Da blir det bare summing, sier Egil Oaland.

Han er på Hørselssentralen på Stavanger Universitetssjukehus. I mer enn 15 år har han vært plaget med dårlig hørsel, men det er først nå han ber om hjelp.

– Det satt langt inne å ta dette steget. Jeg ser for meg at det er et styr å bruke høreapparat. Derfor har jeg skjøvet det vekk så lenge som mulig, sier Oaland.

Ukjent antall hørselshemmede

I dag finnes det ikke oppdaterte tall på hvor mange som går med hørselsproblemer, slik som Oaland. Derfor blir nå rundt 30.000 unge, voksne og eldre kartlagt gjennom Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

– Vi har jo statistikk på hvor mange som får tilpasset høreapparat. Likevel vet vi ikke om hørselen har blitt bedre eller dårligere i befolkningen, sier prosjektleder Bo Engdahl ved Folkehelseinstituttet.

Forrige store hørselskartlegging ble gjort på midten av 1990-tallet. Den gang kom det frem at 14,5 prosent av voksne nordmenn hadde en hørselsutfordring som påvirket hverdagen. Hørselshemmedes Landsforbund tror andelen kan bli høyere denne gangen.

Anders Hegre

Generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund.

Foto: HLF

– Vi har fått en eldre befolkning. I tillegg bruker ungdom musikk på en helt annen måte, der lyden går rett inn i øret gjennom hodetelefoner, sier generalsekretær Anders Hegre.

Vil ha bedre oppfølging

Hørselskartleggingen blir avsluttet i 2019. Hegre forventer at politikerne følger opp med tiltak.

– Vi trenger en oppgradering av norsk hørselsomsorg. I dag må hørselshemmede vente altfor lenge på å få høreapparat. I tillegg vet vi at ett av fem høreapparat som deles ut blir liggende i skuffen, fordi folk ikke får hjelp til å bruke det, sier Hegre.

Arne Qvindesland

TRAVELT: Arne Qvindesland har stor pågang av pasienter som vil få testet hørselen.

Foto: Mari Friestad / NRK

På Stavanger universitetssjukehus merker seksjonsoverlege Arne Qvindesland at det er flere og flere med nedsatt hørsel som oppsøker hjelp.

– Vi har en enorm pågang, og det gjør at vi har kapasitetsproblemer. Det blir spennende å se om det viser igjen i undersøkelsen, sier han.

Egil Oaland får i hvert fall bekreftet sine antakelser: Han har nedsatt hørsel i støyende miljøer, og han blir tilbudt høreapparat.

– Jeg håper og tror at det vil gi meg en bedre og lettere hverdag, sier Oaland.

Egil Oaland

TESTES: Egil Oaland tok flere tester for å få kartlagt hørselen.

Foto: Mari Friestad / NRK

Flere nyheter fra Rogaland