Hopp til innhold

Satser på strømming av klassisk musikk

Klassisk-publikummet har vært trege med å gå over fra CD til strømming på nett og nedlasting av digitale filer, men bedre lydkvalitet gjør at dette er i ferd med å endres.

Musikere fra Stavanger Symfoniorkester

Stavanger symfoniorkester er i gang med å spille inn en ny CD med Antonio Caldaras oratorium «Kristi død og gravferd». Direktøren håper musikken deres kan strømmes innen kort tid.

Foto: SSO

– Jeg er ikke fornøyd med tilbudet vi har når det gjelder klassisk musikk. Derfor er det heller ikke så populært hos oss, sier redaksjonssjef Sveinung Rindal i Wimp Norge.

Men det har strømmetjenesten tenkt å gjøre noe med. Den 1. oktober 2013 innførte Wimp en ny tjeneste med forbedret lydkvalitet. Siden det har andelen avspillinger av klassisk musikk blitt tredoblet. «Wimp HI-FI, lossless streaming» er første del av deres økte satsing på klassisk musikk.

Tror på strømming av symfoni

Også Stavanger symfoniorkester (SSO) vil være med på satsingen. De er i gang med å spille inn en CD med italienske Antonio Caldaras oratorium «Kristi død og gravferd», under ledelse av Fabio Biondi.

Trude Marit Risnes og Fabio Biondi

SSO-direktør Trude Marit Risnes og dirigent Fabio Biondi.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det er ikke så mange Caldara-utgivelser. Dette vil markedet ha. Det er en god anledning til å eksportere symfoniorkesteret ut i verden og forhåpentligvis sette et lite avtrykk der ute, sier han.

Ferske tall fra bransjeorganisasjonen IFPI viser at salget av klassisk i fysiske formater, som CD-plater, falt med rundt 60 prosent i Norge i fjor. Tallene er noe usikre, men bekrefter en trend.

Orkesterdirektør Trude Marit Risnes har inngått avtale med plateselskapet Universal for å få flere popstjerner på podiet, og om kort tid regner hun med at de får i stand en samarbeidsavtale med en av strømmetjenestene for å nå ut til flere.

– For å si det slik; potensialet er stort. Nå begynner man å bli mer opptatt av kvalitet. Lykkes man med det kommer det klassiske publikummet veldig fort etter tror vi, sier hun.

– En krevende sjanger

Sveinung Rindal

Sveinung Rindal i Wimp.

Foto: Wimp

– Det er en scene som fortsatt trekker veldig mye publikum, ikke minst på grunn av nye konserthus og operahus som har kommet til de siste årene, sier Rindal i Wimp.

Strømmetjenestens klassisk-satsing er i startgropa og lyttingen er fortsatt svært lav sammenlignet med andre genre.

– Forholdene har ikke ligget så godt til rette for at den musikken er så enkel å finne, sier Rindal.

Nå vil tjenesten skjerpe satsingen på klassisk for å få til å betale et månedlig abonnement for nettlytting i stedet for å kjøpe cd-er, eller laste ned musikk, sier Rindal.

– Det er en ganske krevende sjanger med både dirigent, komponist, utøvere og ikke minst titler på veldig mange språk. Vi kommer til å jobbe med dette i tiden fremover. Dessuten vil vi jobbe med å få til avtaler med festivaler og utøvere for å skape en levende klassisk-scene i Wimp, sier han.

Veronica Maggio med Stavanger Symfoniorkester.

VIDEO: Veronica Maggio holdt konsert med Stavanger symfoniorkester den 22. januar.