Nå overvåker hun alle tegn til ekstremvær

To personer hos Fylkesmannen i Rogaland bruker nå all sin tid på å sjekke at beredskapen er på plass dersom ekstremvær inntar fylket. Til helga kan det komme orkan. Også politiet vurderer å bemanne seg opp.

Gry Evensen

Gry Evensen er assisterende fylkesberedskapssjef i Rogaland. Nå passer hun på at alle rutiner er på plass dersom ekstremvær slår inn over fylket denne helga.

Foto: John Gunnar Skien

– Vi prøver nå å holde oversikten på alt som skjer. Det kan komme mye vind i fylket vårt, og nå er vi opptatt av å sjekke at vi er godt nok forberedt dersom det skjer, sier assisterende fylkesberedskapssjef, Gry Evensen.

Enorme bølger, storm og i verste fall orkan. At Sør-Norge får uvær i helga er ganske sikkert.

Meteorologen har opplyst at dersom det sendes ut varsel om ekstremvær vil det sannsynligvis komme sent i kveld.

– Dersom vi mottar slikt varsel i kveld vil vi videreformidle dette etter gjeldende plan både på SMS og e-post til kommuner og etater, sier Evensen.

Fylkesmannen har informert kommunene i Rogaland, Statens vegvesen, politiet og sykehus.

Vågen i Stavanger

Store deler av Stavanger sentrum var stengt for all trafikk i uværet som herjet i desember 2013.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Uvisst hvor stormen treffer hardest

Det er fortsatt stor usikkerhet rundt stormsentrenes bane. Dette har stor betydning for hvilke områder som får den sterkeste vinden.

– Vi er redde for å gå ut med et ekstremvarsel som folk gjerne oppfatter som fasiten. Vinden kan bli veldig annerledes enn det varslene viser i dag, sier statsmeteorolog Anne Mette Olsen.

Det blir høy vannstand og enorme bølger når uværene kommer både fredag og lørdag. Bølger på 10–12 meter er ikke hverdagskost og folk blir rådet til å holde god avstand til sjøen.

Politiet vurderer oppbemanning

Rogaland politidistrikt skal ha møte i morgen klokka 10. Der skal politiet avgjøre om de skal oppbemanne på grunn av det varsla uværet.

– Vi er i dialog med Hovedredningssentralen, helseetatene og Fylkesmannen. På bakgrunn av varslene vil vi vurdere oppbemanning. Hvor mye det er snakk om er for tidlig å si noe om nå, sier operasjonsleder Egil Karlsen.

Han oppfordrer folk til å følge med på varslene og ta hensyn til at det kan bli svært sterk vind fra vest. Og brannvesenet ber folk passe på.

– Det er verken trygt eller festlig å løpe etter hagestoler eller feste løse taksteiner i full storm. Derfor oppfordrer brannvesenet folk om å være føre var og forberede seg på uværet som er meldt, opplyser brannvesenet i Sør-Rogaland.

De har følgende råd:

  • Pass på løse gjenstander.
  • Sjekk taket for løse taksteiner og plater
  • Sikre båten før det blåser opp
  • Veltede trær som ligger utsatt til? Ta kontakt med kommunen eller brannvesenet
  • Er det meldt mye nedbør? Sørg for å lede vannet vekk fra huset
  • Hold vinduer og dører godt lukket
  • Ikke prøv å redde stumpene i stormen. Liv og helse skal gå foran.