Hopp til innhold

Neste år må du dokumentere oppussinga di

Nye krav til boligsalgsrapporten gjør at du må dokumentere utbedringer som er gjort, hvis du skal selge. Bransjen ønsker kravet velkommen, og tror det kan begrense bruken av svart arbeid.

Oppussing studenthyblar

Nye krav til boligsalgsrapporten gjør at håndverkere får mer papirarbeid neste år. Bare positivt, mener både byggmesternes og rørleggernes organisasjoner. Arkivfoto.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Thomas Bartholdsen

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig hos Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

– Dersom du har fått pussa opp badet, men ikke kan vise at det er gjort av et ordentlig firma på en ordentlig måte, kan du risikere å få lavere pris for boligen din, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig hos Forbrukerrådet.

Nye krav til den såkalte boligsalgsrapporten, eller tilstandsrapporten, trer i kraft fra 1. januar 2015. Rapporten blir mer omfattende på viktige områder som bad og elektrisk anlegg, og nytt er også at utbedringer som er gjort, må dokumenteres.

Kan du ikke dokumentere, betyr det svakere tilstandsgrad. Tilstandsgraden går fra 0 til 3, og sier noe om i hvor god stand et baderom eller et tak er. 0 er best – 3 er dårligst.

Kvittering er ikke nok

En kvittering er ikke nok, ifølge takstmann Bjørn Åge Maribu. Han er en av fire takstmenn som i disse dager utformer krava til dataprogrammet boligsalgsrapportene skal skrives i.

Bjørn Åge Maribu

Takstmann Bjørn Åge Maribu.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Med dokumentasjon mener vi teknisk godkjenning fra tredjepart. Det som er bygd etter TEK 10 har dokumentasjonen som trengs, sier han.

Med TEK 10 menes Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift) (ekstern lenke), som trådte i kraft i april i 2010.

Hvis du ikke har fått dokumentasjonen fra firmaet du brukte, og heller ikke får den før du skal selge, blir tilstandsgraden automatisk satt til 2 – nest lavest. Det er bakgrunnen for at Bartholdsen i Forbrukerrådet sier at manglende dokumentasjon kan bety lavere pris på en bolig.

– Du burde ha fått det allerede

– Dersom man ikke kan dokumentere at arbeidet er fagmessig utført, får det konsekvenser for tilstandsgraden takstmannen gir.

– Hva hvis du ikke har dokumentasjonen?

– Dette er viktig å ta vare på. Firmaet burde strengt tatt levert deg den da du betalte. Mitt råd er at du tar kontakt med dem, og sier at du trenger dokumentasjonen, sier Bartholdsen.

– En faktura på at du har kjøpt membran til badet, eller egenerklæring fra boligeieren, er ikke tilstrekkelig, sier han.

Sammenligner med bilkjøp

Frank Ivar Andersen er daglig leder i Byggmesterforbundet. Han ønsker de nye krava hjertelig velkommen.

– Det er for høyt konfliktnivå og for mye usikkerhet knytta til boligtransaksjoner i dag. Bedre dokumentasjon på vedlikehold og rehabilitering er veldig bra å få på plass, sier han, og sammenligner dokumentasjonen med bilens servicehefte.

– Når jeg skal kjøpe bil, sjekker jeg først heftelser. Så ser jeg i serviceheftet. Hva er gjort, hvem har gjort det, er det gjort av et merkeverksted og så videre. Alle som selger en bil, veit at den er mer verdt hvis en har god dokumentasjon på vedlikehold underveis, sier han.

Rune Bertelsen

Rune Bertelsen, leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Kommer til å bli litt arbeid for dem

Leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening, Rune Bertelsen, ser ikke bort fra at dette kan føre til en del arbeid for håndverkerfirmaene.

– Du kan ha mista kvitteringa sjøl om du har gjort alt etter boka. En del firmaer kommer nok til å bli kontakta av kunder som vil ha nye dokumenter. Det kommer til å bli litt arbeid for dem. men over tid kommer folk til å skjønne at dokumentene de mottar, kommer til å bli viktige, sier Bertelsen.

Han er likevel positiv til endringene rundt boligsalgsrapport.

– Jo mer en veit før en kjøper, jo bedre er det, legger han til.

Tror det kan begrense svart arbeid

Andersen i Byggmesterforbundet ser på det som problemfritt å få dokumentasjon fra hans medlemsbedrifter.

– Mine medlemmer lever i en verden hvor det er utrolig mye useriøsitet. Dette vil bidra til et ryddigere marked, og være en understøttelse for de seriøse aktørene. Dette kan også reduserer bruken av svart arbeid, sier han, og får støtte av Tor Backe i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

– Hvis du vil ha full uttelling ved salg av boligen din, er det et pluss hvis du kan vise at arbeidet er gjort av fagfolk. Hvis du har gjort det svart, eller gjort det sjøl, vil du mangle dokumentasjon, sier Backe.