Nå lokker utleierne med vaskehjelp

Utleiemarkedet svømmer over med 9700 ledige leiligheter, og studentene kan velge og vrake. Nå frister utleiere med rengjøring innbakt i husleia for å få dem på kroken.

Montasje leiligheter med rengjøring inkludert

Flere utleiere som annonserer på finn.no tilbyr nå gratis vaskehjelp for å tiltrekke seg leietagere.

Foto: Finn.no - montasje

– Med gutter og jenter i samme kollektiv kan guttene sluntre litt unna. De sier de har vaska, men det er fortsatt klissete etter gårsdagens fest. Så ja, det kan være greit å slippe, sier Charlotte Søyland.

Halvard Bøe Hinnaland og Charlotte Søyland

Halvard Bøe Hinnaland og Charlotte Søyland ved Boligassistenten i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK

I snart en måned har hun, og Halvard Bøe Hinnaland, vært Boligassistent og funnet bolig til de som skal studere ved Universitetet i Stavanger. I år var det en enkel jobb.

Det er rekordmange ledige utleieboliger i Norge, og antallet ledige utleieboliger på finn.no er nå 9700. For å skille seg ut i dette markedet har flere husleiere lagt til gulroten gratis vaskehjelp.

– Det blir et virkemiddel for huseieren, noe som gjør at leiligheten skiller seg ut. Studentene setter nok pris på å slippe å vaske, sier Hinnaland.

– Sikrer ren leilighet og reduserer konflikt

– Det holder leilighetene penere lengre, og siden leiligheten leies ut som bofellesskap reduseres det også sjansen for konflikt og frustrasjon mellom leietakerne, sier Annette Rae Aitken.

Hun leier ut en leilighet på Hafrsfjord i Stavanger til tre studenter, og har god erfaring med å inkludere renhold i leia.

– Leietakerne setter pris på det, men jeg tror ikke det er det som avgjør. Det er nok beliggenhet, standard og pris som veier tyngst, sier Aitken.

Vi anbefaler ikke å tilby gratis vaskehjelp. Hvis en huseier synes det er vanskelig å få leid ut boligen sin er det mye mer effektivt å senke husleia.

Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef Hos Utleiemegleren.

Utleiemegleren advarer

Studentene, som slipper å vaske, og huseierne, som slipper å tenke på vasking, er tilsynelatende fornøyde. Men de bør tenke seg om en ekstra gang, mener Utleiemegleren.

Nikolaos Farmakis

Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren.

Foto: Taran Gjøystdal / Utleiemegleren

– Jeg forstår godt at huseieren har lyst til å sikre at det blir vasket skikkelig, men leietageren bør være litt skeptisk. Det er en fare for at vaskehjelpen gir detaljerte rapporter til huseier, som man ikke trives med, sier kommunikasjonssjef i Utleiemegleren Nikolaos Farmakis.

– Alle har lov til å ha det rotete og noenlunde skittent der man bor, hvis man vil. Har man vaskehjelp risikerer man å bli irettesatt av utleier. Hvis huseier vil kontrollere rengjøringen bør han heller avtale en inspeksjon, sier han.

Få i mengden

Det er langt ifra de fleste leilighetene på markedet som frister med vaskefri. Søket «vaskehjelp» på finn.no viser 12 leiligheter, søket «rengjøring» gir 133 treff, uten at det betyr gratis rengjøring. Hybel.no opplyser at 0,5 prosent av leieannonsene har «vaskehjelp» eller «rengjøring» i annonseteksten.

De fleste boligene der utleier tilbyr vaskehjelp er i Stavanger, Oslo og Buskerud. Oslo-firmaet Leiebolig Utleie AS har sett tendensen, spesielt ved korttidsleie.

– Dersom tilbudet av boliger fremdeles holder seg på samme nivå er det ikke utenkelig at nye kreative løsninger tvinger seg frem, sier utleiekonsulent Ilan Olav Bolstad.

 Studentboligene i Bjergsted i Stavanger

Hvert år bygges nye studentboliger i de største byene. Disse åpnet i Stavanger i går og skal huse 230 studenter, men det er langt fra nok til alle.

Foto: Mari Friestad / NRK