NRK Meny
Normal

Nå får tungtvannssabotørene nye fans

TV-serien «Kampen om Tungtvannet» har blåst nytt liv i den norske krigshistorien. På Figgjo skole har de lenge lært om, og hedret, den lokale sabotøren Kasper Idland.

TV-serien "Kampen om Tungtvannet" har blåst nytt liv i den norske krigshistorien. På Figgjo skole har de i årenes løp både lært om og hedret minnet til den lokale sabotøren, Kasper Idland.

VIDEO: Elevene på Figgjo skole i Sandnes er stolte av å være fra samme sted som motstandshelten Kasper Idland.

– Han var allerede idolet mitt. Men nå, etter å ha sett serien, så elsker jeg Kasper Idland, sier Remi Sunde (9).

Tungtvannssabotøren Kasper Idland har i lang tid vært viktig for Figgjo, og har i alle år blitt hedret som en helt av lokalsamfunnet. Og med serien, «Kampen om Tungtvannet» har det kommet en ny interesse for den lokale motstandsmannen.

– Viktig for interessen

Nils Helge Amdal

Lokalhistoriker Nils Helge Amdal.

Foto: Erik Waage / NRK

Lokalhistoriker, Nils Helge Amdal skrev i 2011 en biografi om Idland som han har forsket på i over tretti år. Han mener tv-serier som «Kampen om Tungtvannet» er viktig for å opprettholde interessen for norsk krigshistorie.

– Serien har stor betydning for å fange opp de unge generasjonene, som man ikke så lett fanger opp ved å skrive bøker, sier Amdal.

Og elevene setter også pris på «Kampen om Tungtvannet».

– Det er veldig spennende, lærerikt og kjekt å se på, sier Karen Furenes.

– Jeg får vite hva som har skjedd, og hvorfor det skjedde, sier Silje Søyland.

Feirer Idland hver 8. mai

Hver åttende mai samles Figgjo skole til feiring av Kasper Idland, ved minnesmerket av ham, som står utenfor skolen.

Arne Raunholm

Rektor Arne Raunholm på Figgjo skole.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi synger nasjonalsangen og minner hverandre på viktigheten av det arbeidet som Kasper var med på, å befri Norge fra nazismen, og gi oss demokrati og toleranse, sier rektor Arne Raunholm ved Figgjo skole.

– Jeg er veldig glad for at skolen bruker både Kasper og bautaen utenfor til å opplyse om det som skjedde under krigen. Det er viktig at de unge i dag får den informasjonen, og får vite at friheten vi har ikke er noen selvfølge, sier Nils Helge Amdal.

Han bryr seg lite om kritikken som har kommet, om at serien ikke er en hundre prosent korrekt gjengivelse av historien.

– Jeg synes ikke det er noe poeng å klage på at det ikke er en dokumentar. Dette er en veldig bra, og ikke minst viktig, dramaserie, sier han.