Hopp til innhold

Nå får også pelsdyrfylket dyrepoliti

Dyrepoliti-prosjektet utvides, og Rogaland blir med Sør-Trøndelag, som starta opp i august. Vi har sett flere grove eksempler på at det trengs, mener Iselin Nybø (V).

Pelsdyrfarm Klepp

I oktober ble 500 syke og skadde pelsdyr avlivet på denne gården i Klepp i Rogaland. Bildet viser ikke syke eller skadde pelsdyr.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Vi har veldig mange produksjonsdyr i Rogaland, og har sett noen ganske grove eksempler på at det er nødvendig å ha fokus på dyrevelferd, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø fra Venstre.

Iselin Nybø i Venstre. I bakgrunnen folk som snakker sammen

Iselin Nybø (V) er fornøyd med å ha fått mer dyrepoliti inn i statsbudsjettet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I oktober aksjonerte Mattilsynet mot en gård på Klepp i Rogaland og avdekket flere alvorlige brudd på dyrevelferden. De første rapportene gikk på at 74 dyr måtte avlives, men tallet ble raskt oppgradert til 500 pelsdyr.

– Denne saken, og flere andre som den, viser at det er behov for mer fokus på dyrevelferd, at noen følger dette opp og sørger for at slike lovbrudd ikke skjer, sier Nybø.

– Dette trengs. Pelsdyrnæringen i Rogaland har så store problemer at mest sannsynlig får ikke dyrepolitiet tid til noe annet, Kaja Efskind i Dyrevernalliansen.

NOAH aksjonerer for dyrepoliti i Kristiansand

4. oktober i fjor arrangerte NOAH aksjoner for dyrepoliti over hele landet. Her fra torget i Kristiansand.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Sør-Trøndelag først ut

I august ble Norges første dyrepoliti starta opp i Trøndelag. Prøveprosjektet i regi av Sør-Trøndelag politidistrikt og Mattilsynet har fått tre millioner kroner fra regjeringa, og skal vare i tre år. I oktober sa også regjeringa at de vil videreføre det.

I neste års statsbudsjett, som ble klart i går, har også regjeringa funnet penger til å teste ut ordningen med dyrepoliti i enda et fylke. Rogaland politidistrikt får nå egne folk som skal jobbe med dyrevelferd. Det er satt av 2,9 millioner til prosjektet i statsbudsjettet 2016, men det er foreløpig usikkert når prosjektet starter opp.

Den nye byrådet i Oslo (Ap, SV og MDG) har også sagt at de vil jobbe for en egen dyrekrimgruppe i hovedstaden.

Huser halvparten av landets pelsdyr

Når prosjektet settes i gang i Rogaland, er det Norges to største pelsdyrfylker som er først ute. Rogaland har suverent flest pelsdyr i landet, halvparten av alle i Norge. Tallet var en halv million i 2013, mens Sør-Trøndelag hadde 109.000, viser denne rapporten.

– Jeg tror dette kan være veldig viktig for Rogaland, som har så mange dyr, og et så stort landbruk. Jeg er veldig glad for at vi får på plass dette her, og tror det kan ha stor betydning for dyrevelferden, sier Nybø.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH, som ved flere anledninger har aksjonert for dyrepoliti , takker i dag politikerne.

– Da enheten i Sør-Trøndelag ble lansert sa vi klart fra om at kompetansen trengs over hele landet, og at det haster. Nå har politikerne lyttet til dette, og satt av midler til en enhet til i 2016. Stor takk til Fremskrittspartiet, Venstre, Høyre og KrF som er blitt enige om dette, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Og i tillegg trenger Økokrim, som i dag har rollen som nasjonalt kompetanseorgan for dyrevelferd, mer penger til å klare å gjøre denne jobben, mener Dyrevernalliansen.

– Det trengs enda mer ressurser til et nødvendig løft for alle dyr, sier Kaja Efskind.

Demonstrasjon for å få eget dyrepoliti

4. oktober i fjor aksjonerte flere hundre for dyrepoliti på Domkirkeplassen i Stavanger.

Foto: ERik Waage / NRK