Nå smeltes stål på Jørpeland igjen

En måned etter at stålverket på Jørpeland stanset produksjonen, brenner det igjen i grytene hos hjørnesteinsbedriften.

I dag starta Stålverket på Jørpeland opp igjen etter konkursen - og litt over klokka ni var den første smelta med stål klar. Det var i mars Scana ga opp og ba om konkurs. 
Hogne Fjellanger saman med dei tilsette satsar nå vidare - og dei har tru på framtida.

VIDEO: I dag starta Stålverket på Jørpeland opp igjen etter konkursen og litt over klokka ni var den første smelta med stål klar.

– Dette er høytidelig, og en dag har sett frem til ganske lenge. Nå er vi i gang med første støyp av høykvalifisert stål på Jørpeland, sier Hogne Fjellanger.

Da dørene ble stengt på stålverket i mars og 116 ansatte mistet jobben, kom Fjellanger som en reddende engel med et bud på innerlomma. I dag kunne investoren og de ansatte igjen koke opp stål i grytene på tidligere Scana steel det som nå heter Norwegian Material Center of Expertise (Nomac).

– Det er kjekt å høre at det er liv i viftene og glørne. Det betyr mye for Strand og innbyggerne i Strand, sier LO-leder i Rogaland, Øystein Langholm Hansen.

Håper på flere kolleger

Grim Lura

Grim Lura har fått tilbake jobben ved stålverket.

Foto: Anders Fehn/NRK

Stemningen blant de ansatte er lettere enn på lenge.

– Vi er tilbake igjen og det er full gass. Nå håper jeg vi får det skikkelig til, og at folk får komme tilbake i fast jobb her igjen. De som er inne nå står på for at de neste skal få komme igjen, sier Grim Lura.

– Det er godt å være i gang igjen. Jeg var fortvila da det gikk som det gikk, men nå er hjørnesteinsbedriften vår i gang igjen. Vi skulle nesten hatt kake, sier Gunnar Naustvik.

– Hjertet i bygda

Stålverket på Jørpeland har være en av bærebjelkene i samfunnet i flere tiår. Driften er nå ikke hundre prosent tilbake på gammelt nivå, men det er målet.

– Det bor mer i denne bedriften enn at det er et stålverk. Det har vært en hjørnesteinsbedrift i kommunen og i bygda, og nå i Jørpelandsbyen. Stålverket er hjertet i bygda, sier Hansen.

– Det er kjempeviktig at vi nå får dette opp og gå igjen. Det kjentes godt å se at skrapejernet gikk ned i ovnen og skal bli et fullverdig flott produkt, sier han.

Stålverket på Jørpeland

Mange, men ikke alle de 115 som ble sagt opp, har fått jobben tilbake.

Foto: Magne Frafjord / NRK