NRK Meny
Normal

Nå får asylbarna skolegangen de har krav på

I november flyttet 70 barn inn på det akutte asylmottaket på Forus i Stavanger. I går startet opplæringen i norsk, og resten av fagene i grunnskolen.

Barna på Forus Akuttinnkvartering begynte denne uken med undervisning. I dag hadde de sin andre skoledag, og norsk språk stod i fokus.

VIDEO: 70 barn, som har kommet til Norge som asylsøkere, går på grunnskolen på Forus Akuttinnkvartering. Alaha fra Afghanistan (i midten) er en av dem.

– Jeg lærer meg det norske alfabetet. Det er ganske vanskelig, men jeg forstår allerede noe av det norske språket, sier Alaha fra Afghanistan.

Skolen er i gang på Forus akuttinnkvartering, lærer Saira Khursheed

Saira Khursheed er lærer ved grunnskolen på Forus Akuttinnkvartering.

Foto: Anders Fehn/NRK

Hun og ca 70 andre barn startet i går på grunnskolen på Forus Akuttinnkvartering. Da det ble klart at barna kom til å bli i landet i over tre måneder fikk de lovfestet rett til opplæring fra dag én, og nå er tilbudet på plass.

– I går hadde vi en «bli kjent-dag» med undervisning, lunsj og lek, sier lærer Saira Khursheed.

Alle fag, og ekstra norsk

Den nyopprettede skolen, som driftes av Johannes læringssenter, har elever fra 1. til 10. klassetrinn, fordelt på fem klasser.

– Vi følger læreplanen i grunnleggende norsk for språklige minoriteter, sier avdelingsleder Marianne Lunde ved grunnskolen på Forus.

Det betyr at elevene skal ha de samme fagene som i vanlig norsk grunnskole, men bruke mer tid på norskopplæring.

– Denne uken skal vi også bruke på å kartlegge hva de kan fra før, hvor mye de har gått på skole, og på å bli kjent med de andre i klassen og med lærerene, sier Lunde.

– Lyst til å lære

Rachel Skjærpe, ansatt på mottaket, har tidligere sagt til NRK at barna har gledet seg lenge til å få gå på skole.

– Elevene er veldig ivrige, stemningen er god, og de har lyst til å lære. Det er kjekt å se at de koser seg, sier lærer Saira Khursheed.

– I morges snakket vi om samspill, mobbing og klasseregler, og fortsatte med å bli kjent. Videre i uken skal vi ha alle de andre fagene som hører til i skolen, sier hun.

Skolen er i gang på Forus akuttinnkvartering

Skolen følger læreplanen i grunnleggende norsk for språklige minoriteter.

Foto: Anders Fehn/NRK