Siloene ble nesten revet – nå er de stappfulle av korn

De to siste ukene har det vært rekordpågang hos nedleggingstruede Stavanger havnesilo. Vi trengte et beredskapslager for korn likevel, sier driftslederen.

De to siste ukene har det vært rekordpågang hos nedleggingstruede Stavanger havnesilo. Vi trengte et beredskapslager for korn likevel, sier driftslederen.

Stavanger havnesilo ble solgt av det halvveis statseide selskapet Cermaq etter heftig debatt. Felleskjøpet kjøpte den for å sikre matsikkerheten.

– Nå viser det at det var bruk for denne siloen. Østlandet er stappet fullt, så det er stort behov for denne til å legge overskuddet her, sier driftsleder Egil Grønnestad.

I fjorten dager har de ansatte ved Stavanger havnesilo jobbet døgnet rundt, og fortsatt ligger båtene i kø for å losse korn i Stavanger. I dag skriver avisa Nationen at det er de nedleggingstrua kornsiloene som redder avlingen for norske kornbønder.

Fryktet for matsikkerheten ved silosalg

I januar kom meldingen om at landets største kornlager skulle selges, og trolig rives. Mange var kritiske og fryktet for matmangel. Flere politiske partier og interesseorganisasjoner samlet seg til protest utenfor siloene. I mars kjøpte Felleskjøpet havnesiloen for å sikre at den ikke ble revet før politikerne har sagt sitt om beredskapslageret skal bevares.

Egil Grønnestad

Driftsleder Egil Grønnestad forteller om travle dager ved Stavanger havnesilo.

Foto: Anders Fehn / NRK

Et halvt år etter at kornsiloene stod i fare for å bli revet og solgt for å gjøre plass til boliger, er siloene i ferd med å fylles til randen.

– Det er den flotte våren og sommeren vi har hatt som har ført til at mye korn har blitt modent samtidig. Nå må bøndene høste kornet så fort som mulig, få det på båtene og hit, sier Grønnestad.

100.000 tonn på plass

Og trafikken kommer ikke til å avta med det aller første.

– Dette kommer trolig til å fortsette i en eller to uker til. Når det begynner å bli for mye må vi bremse litt. Nå er det 100.000 tonn korn i siloen, og vi har plass til et par ti tusen til, sier han.

Båtene som kommer til havnesiloen i disse dager kommer fra østlandet. De kommer med store mengder korn, som de setter «i banken» i Stavanger, for å hente det ut igjen når vinteren kommer.

– Når møllene, anleggene og fôrfabrikkene går tomme, kommer de hit med mindre båter for å hente kornet tilbake, sier han.