Hopp til innhold

Nå er kongens poteter i jorda

Helge Todnem har levert poteter til slottets 17. mai-middag i flere tiår. Han krysser fingrene for en varm april måned og håper det går i år også.

Siden 1980-tallet har bonde Helge Todnem sendt årets første poteter til Slottet, og i fjor kunne de spises på nasjonaldagen. Han krysser fingrene for en varm april måned, så det kan skje i år igjen.

VIDEO: Et klart vårtegn fra Randaberg. Årets første poteter er i jorda. Foto: Helge Todnem.

– Jeg tror vi skal klare det. Hvis vi bare får litt sol fremover, så går det bra, sier Helge Todnem.

Bonden på Randaberg har satt potetene i jorda ei uke tidligere enn i fjor.

– Mange tror det går galt så tidlig, men når det er kaldt er det som regel sol om dagen, da holder det seg varmt under duken, sier han.

Siden 1970-tallet, med noen unntak, har bonde Helge Todnem sendt årets første poteter til Slottet, og han satser på å vinne kappløpet i år også.

Helge Todnem

Helge Todnem med fjorårets nypoteter.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Vil ha nypoteter til 17. mai

Målet er at årets første poteter skal nå kongens middagsbord før nasjonaldagen. I fjor klarte han det, i 2014 også, men i 2010 klarte han å levere nypoteter til Kong Harald til 17. mai.

– Det er fantastiske forhold. Jorda var god, og potettypen «solist» som vi bytta til for noen år siden er flott som tidlig potet, sier han.

Nå krysser han fingrene for en varm mars og april.

– Det er når potetene kommer opp av jorda at vi er mest redde for dem. Da trenger de varme for å vokse og bli gode, sier han.

26. februar er tidlig, men ikke rekordtidlig. Rekorden er nemlig 18. februar, som Helge Todnem satte et tidligere år.

Først i Norge nesten hvert år

Gode forutsetninger fra jord, vær og vind gjør landbruket rundt Stavanger og på Jæren spesielt i norsk sammenheng. Mange år har Todnem vært den første bonden som kan høste poteter om våren. Et år blei han imidlertid slått med noen dager av en bonde i Grimstad.

– Sørlandsbøndene i Reddal har tatt opp kampen. Det er kjekt med litt konkurranse. Vi får se hvem som vinner i år, sier Todnem.