Hopp til innhold

Nå er Hvaldimir i Stavanger: – Aldri vært så langt sør

Hvaldimir har svømt raskt nedover kysten de siste ukene. Eksperter oppfordrer folk til å være varsomme i møte med den berømte hvithvalen.

Den tamme hvithvalen Hvaldimir har lenge oppholdt seg i området rundt Ålesund og Molde. Men for noen uker siden startet en svømmetur sørover i høyt tempo.

– Den har gjort et byks sørover, og det var uventet at den skulle komme ned så raskt. Den har passert Bergen, Haugesund og Karmøy. Nå er den i Stavanger-området, noe som er veldig spesielt. Dette er uten tvil det sørligste punktet den har vært, sier marinbiolog Sebastian Strand i organisasjonen One Whale.

Sebastian Strand, utdannet marinbiolog og jobber ved organisasjonen OneWhale.

Marinbiolog Sebastian Strand i organisasjonen One Whale.

Foto: Privat

Strand har fulgt Hvaldimir i snart to år. Sammen med One Whale er jobben hans å holde øye med Hvaldimir, og legge til rette for hvalen på dens ferd langs kysten.

– Nå er Hvaldimir lenger unna en annen populasjon med hvithval enn noensinne. Han er også lenger unna det miljøet en slik hval er tilpasset å leve i. Det kan medføre risiko, men så langt ser det ut til at den er i grei form, sier Strand.

Han synes det er vanskelig å si hva som gjør at hvalen trekkes mot sørlige deler av kysten.

– Enten søker han andre hvaler, og vil ikke søke i samme område to ganger. Eller så kjenner han på et visst migrasjonsbehov.

Den berømte hvithvalen Hvaldimir er nå i Stavanger-området. Den har aldri vært så langt sør før.

Den berømte hvithvalen Hvaldimir er nå i Stavanger-området. Den har aldri vært så langt sør før. Videoene er tatt utenfor Karmøy i forrige uke.

Fikk «high five» med finnen

Den erfarne dykkeren Åge Wee svømte sammen med Hvaldimir da han oppholdt seg utenfor Karmøy i forrige uke. Wee filmet også hvalen.

– Jeg oppdaget den ved en tilfeldighet, og løp hjem for å hente dykkerutstyr.

Åge Wee med ei utstilling av undervannsbilde bak seg

Dykker og fotograf Åge Wee.

Foto: Weegruppen

Wee har svømt med både hvaler og hai før. Da han dykket med Hvaldimir, var det i samråd med Strand i One Whale.

– Det første Hvaldimir gjorde, var å gi meg en «high five» med finnen. Så svømte han ned til havbunnen og ville vise meg noe han hadde funnet der, forklarer han.

Wee ga seg etter fem minutter, fordi han ikke ville bli for nærgående med Hvaldimir.

– Hvis folk vil hilse på denne hvalen, må de la den komme til dem, ikke omvendt. Det er viktig at vi ikke er i veien for den. Men det var et fantastisk møte!

– Bruk hodet og vurderingsevnen

Vanligvis pleier Hvaldimir å oppholde seg i et område i fire til fem måneder av gangen. Hvalen kan til tider bli ganske nærgående på mennesker og bebyggelse, sier Strand.

– Det er fullt mulig å se ham fra land, eller fra en båt. Men vær forsiktig. Ikke kjør flere båter med aktive propeller i nærheten av ham. Bruk hodet og vurderingsevnen, sier Strand.

Les også Då ein kvitkval hekta seg i tauet fekk biologen eit håp

Sebastian Strand dro ut i båt sammen med brannvesenet i Vestnes for å finne Hvaldimir, for å forsikre seg om at det var han som surret seg inn i tau. Her ser man både Strand og en i brannvesenet i båten, og Hvaldimir rett ved siden av dem i vannet.

Han minner også om at hvaler faktisk sover.

– Hvis du ser at Hvaldimir ligger helt stille i vannet, er det en god sjanse for at han sover. La ham få sove i fred.

Ifølge Strand har ikke Hvaldimir oppført seg aggressivt mot noen, men hvalen har enormt mye kraft i seg.

– Husk at den veier 1300 kilo.