Hopp til innhold

Den hotteste maten skal spises stående

Street food er den største mattrenden i vesten akkurat nå. Og det skal ikke være pølse og kebab.

Street food-lunsj i Stavanger

GATEMAT: Gastronomisk Institutt inviterte til street food-lunsj, og etterlyser at flere gjør det.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Tommy Raanti

Daglig leder ved Gastronomisk Institutt Tommy Raanti.

Foto: Eirin Larsen/NRK
Street food-lunsj i Stavanger

Søramerikansk kveiteceviche og bakt søtpotet.

Foto: Eirin Larsen/NRK

– Street food er en veldig voksende mattrend, sier Tommy Raanti, daglig leder ved Gastronomisk Institutt.

Og det måtte han lærer mer om. Løsningen ble street food-konferansen Streat Helsinki som han og kjøkkensjef Magne Christensen deltok på.

– Det er gatemat, men det skal se fint og innbydende ut. Det skal være mye smak, litt annerledes smaker, være sunt og raskt og enkelt. Det viktigste er at det skal smake veldig, veldig godt, sier Raanti.

– Ikke wienerpølse og kebab

– I Norge har vi hengt litt etter resten av Europa, men vi har begynt å komme oss. Noen steder i Oslo er de flinke på det, og det har poppet opp et par steder i Stavanger, men det er ikke kommet for fullt, sier Raanti.

– Jeg venter fortsatt i spenning på å se hvem som tør å satse skikkelig med en food truck. Det gleder jeg meg til, sier han.

Street food-lunsj i Stavanger

Maria Lund serverte vietnamesisk pannekakerull med andelår.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Det er ikke mangel på pølseboder og gatekjøkken i landet, men selv om det er gatemat er det altså ikke street food.

– På en måte kan du si at det også er street food, men trenden som kommer nå er noe annet enn wienerpølse i lompe og kebab. Det er mer raffinert og bedre smaker, og har litt sunnere profil, sier han.

Ståle Schrødahl og Leif Buch Hansen

Ståle Schrødahl og Leif Buch Hansen møtte til street food-lunsj.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Inviterte på smakstest

I dag inviterte Gastronomisk Institutt og Måltidets hus til lunsj og foredrag om street food. De serverte Vietnamesisk pannekakerull med andelår og søramerikansk kveiteceviche og bakt søtpotet.

– Det var supert, spicy og veldig godt, sier Ståle Schrødahl.

– Det var kjempegodt, men litt annerledes enn slik jeg bruker å spise andeconfit. Det er det som regel i en langpanne i stekeovnen. Men dette var kjempebra, sier Leif Buck Hansen.

Street food-lunsj i Stavanger

Mange møtte opp for å teste street food hos Gastronomisk Institutt.

Foto: Eirin Larsen/NRK