Nå kan du låne bøker fra 06 til 22

Madla bibliotek har nå åpent 97 timer i uken. Utenom den ordinære åpningstiden kan lånerne bruke lånekortet sitt til å låse seg inn og bruke biblioteket på egen hånd.

Feiret selvbetjent bibliotek

FEIRET: Daglig leder ved Madla bibliotek, Egger Hellberg (høyre) er storfornøyd med selvbetjeningsløsningen de har testet ut i to uker nå.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Lånerne skal få lov til å komme inn og benytte biblioteket når det passer dem. Det er fortsatt bemannet den samme tiden som før, men dette er et ekstratilbud der folk kan komme inn og låne bøker eller sette seg ned og jobbe eller studere, sier daglig leder Ebbe Hellberg ved Madla bibliotek.

Åpningstiden er utvidet fra 45 til 97 timer i uken. Allerede klokka 06 kan man ta seg inn for å låne eller lese.

– Dette har de veldig gode erfaringer med i Danmark. Der er det 200 bibliotek som er ubetjente og det er lite hærverk. Folk tar ansvar for biblioteket sitt. Det har vi også sett her i disse to testukene det har vært åpent med selvbetjening, sier Hellberg.

Stavanger bibliotek lånekort

Nå kan du låne bøker fra 06 til 22 på Madla.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Har skrevet mastergrad før åpningstid

Ole Andreas Birkedal er en av dem som har testet ut det selvbetjente biblioteket i prøveperioden.

– Det har vært supert. Jeg kommer inn, det er lite folk, og jeg bare setter meg ned og jobber. Det er ingen problemer med å komme inn og når folk begynner å komme gjør det ingenting. Da har jeg lest såpass mye at det bare er kjekt å ha folk rundt seg,

Han er student ved Universitetet i Stavanger og er i ferd med å fullfører en mastergrad.

– Det har fungert veldig bra i denne tiden. Jeg trenger en plass å fokusere og dette har vært ideelt, sier Birkedal.

Har alarmer og kamera

I dag feiret biblioteket sitt nye selvbetjente tilbud med frokost og konsert.

– Dette er midt i blinken. Det er slik bibliotekene må gjøre for å treffe publikum, tror jeg. Folkebibliotekene er et kommunalt ansvar og det er godt å se at Stavanger satser. Det er dessverre kommuner som ikke satser like mye, sier fylkesbiblioteksjef Vidar Lund.

Hvordan skal dere hindre at folk stikker av med bøker?

– Vi har installert kameraer og alarmer, så hvis du tar med deg en bok du ikke har lånt får jeg et fint bilde av deg, sier Hellberg.

Madla bibliotek

Stavanger biblioteks filial, Madla bibliotek har eksistert i en årrekke, og har siden 2009 vært plassert i tredje etasje i kjøpesenteret Amfi Madla. Styret for Sølvberget vedtok i 2013 å investere i utstyr som muliggjør å ha Madla bibliotek åpent uten bemanning med formål i å utvide åpningstiden utover den betjente åpningstiden.

Dette utstyret er nå på plass og den samlede åpningstiden er nå utvidet fra 45 til 97 timer i uken.